Om inte nu – så när

En titel på en bok jag läser. Skriven av Annika Thor. Den behandlar invandrarfrågan under andra världskriget. Då var det verkligen, både nära och uppenbart att vi borde ha tagit emot flyktingar från det krigsdrabbade Europa. Men icke sa Nicke, som i det här fallet hette emigrationsverket som med statens goda minne behöll en restriktiv hållning mot de opportunistiska och politiska flyktingar som tog sig hit, men framför allt ett kallt förhållningssätt mot de som hade ett ”J” inskrivet i sina pass. Det är ruggig läsning som bygger på fakta. Händelser som finns i skriftform, väl undanstoppade i vårt statsarkiv.

Det som pågår idag är förbluffande likt det som en gång hände. Misstänksamheten från folket, som talade i samma tungor som i dagens läge – rädslor, och det är det som genomsyrar berättelsen om människors agerande. Dumheten lyser med ett fåraktigt leende på varje rad där det politiska besluten ska tas. Hur godtyckligt vissa kunde tolka lagen och med självpåtagen frihet kunde knuffa humanistiskt tänkande människor åt sidan.

Varför denna recension? Jag läste en artikel på facebook www.facebook.com/jens.ganman/posts/10152685082663251

Denne Jens gjorde vad många fler skulle göra. Hämtade fakta vid källan. När jag läser hans rader så förstår jag hela det som jag själv går och bär på. Rädsla och misstänksamhet för det som är främmande. Men att i min botten ligger humanisten och vakar över förståndet mitt. Och tur är väl det, att jag inte låter mig slungas med av den rasistiska attityden som råder. För hela tiden har jag haft en känsla av att – folk vet inte riktigt vad de pratar om. Vad är det som är fel eller rätt.

Det är likadant med de tiggare som sitter utanför affärerna. Vi tror oss veta att de lurar och utnyttjar oss, men vi vet faktiskt inte. Har någon enda pratat med dem? Nej, inte de som för mig framfört sin negativa inställning.Visst, jag vet också att Rumänien får bidrag från EU – att hjälpa sitt eget folk, men jag, och andra borde tänka mer på hur korrupt ett samälle kan vara. De pengarna hamnar troligtvis i redan fyllda fickor, men kom ihåg att detta är också ett antagande från min sida. Vi vet och förnekar och det går ut över dessa fattiglappar, som gubevars har mobiler, som inte allmänheten gillar.

Va fan… det är klart att de måste skaffa sig mobiler på ett eller annat sätt. Det skulle jag göra om jag satt och tiggde och blev avskydd i ett främmande land. En försäkring om att kunna nå någon om jag skulle behöva hjälp. För ingen kan påstå att de sitter där och slöringer till kompisarna för att veta vilket vin de ska ha till steken eller vilken fest de ska närvara vid när tiggarstunden är slut.

Jag lämnar ALLTID ett bidrag i deras tomma pappmuggar. För jag vet inte, och jag har så jag kan ge. För jag kan spendera pengar på de mest befängda sätt i vanliga fall, så varför inte där?

Jag har åkt genom Finnskogar och läst väl underbyggda romaner från den tiden när våra stora skogar låg öde och ännu inte var lagd under kronan. Vi svenskar brände inne hela familjer med svedjefinnar. Det gjorde vi även med våra samer, som då kallades lappar. Hur långt ska vi gå?

Rädsla kan uttryckas i så många former och av så många olika skäl, och hela tiden är det rädslan som styr förståndet. Eller?

3 reaktioner på ”Om inte nu – så när

 1. Den första delen skriver jag under på helt och hållet – nästan i alla fall. Det här med invandring och rasism har så oerhört många nivåer och är en fruktansvärt infekterad fråga. Det går liksom inte att ha EN åsikt … 😦

  När det gäller våra ganska färska tiggare är du en mycket bättre människa än jag! MYCKET bättre!!!

  Jag ger inget, av just den anledningen att jag inte vet.
  Jag är livrädd för att på något sätt underbygga lurendrejeriet som också finns … för det gör det! Vid sidan av dessa stackars människor så finns det dem som utnyttjar situationen – oavsett om det är ligor eller något annat – och dessa människor vill jag absolut inte ge ett endaste korvöre.
  Jag tänker inte heller prata med dem om deras situation. Jag har ett alldeles för färskt minne av en diskussion jag hade med en tiggare på ett tunnelbanetåg i Stockholm, när jag pluggade där för 10 år sedan. Han hade först 6 barn, men efter en stund hade han plötsligt 8 barn? Det lyste lång väg att hans m,oralbegrepp var lite annorlunda än vad jag är van vid. Har man med bluffmakare att göra kan man inte räkna med att det är sanningen man hör. De kommer att berätta förfärliga saker, oavsett om det är sant eller ej … precis som Stockholms tunnelbanetiggare gjort i många år, långt innan den här tiggarepidemin startade.
  Jag ger till dem som gör något för sina pengar … t.ex. gatumusikanter, eller de som plockat bär och svamp för att sälja på torget. Det måste finnas något annat att man kan göra än att sätta sig med en burk och tigga.
  Att välja tiggeri tror jag mycket handlar om kultur. I många länder ser man det nästan som ett yrke …

  Så länge jag inte vet … så gör jag mig stenhård.
  Jag vill i stället att samhället ska göra något, för det tiggeriet är inte Sverige. Det avviker från allt vad svenskt är, att ha tiggare i varenda gathörn … och vi mår alla urdåligt av att se dem, oavsett om det är för att vi tycker synd om dem eller för att vi känner avsky.

  Och jag vet flera som pratat med dem. Minste ett par av mina arbetskamrat har dessutom erbjudit mat. En kollega berättade att hon frågat en kvinna som suttit uppe i centrum om hon ville följa med in i affären så kunde hon betala lite mat. Den tiggande kvinnan hade uttryckligen sagt att det var pengar hon ville ha så hon tackade nej till maten. Jag kan ju förstå att det är pengar de vill ha. för att t.ex. skicka hem, men alla måste äta. Man säger inte nej till mat om man inte har råd att köpa någon. Man tackar ja till maten och skickar hem pengarna som man annars hade fått lägga på just det.
  Tacka nej till gåvor, bara för att det inte är pengar gör att jag genast drar mig undan … För mig räckte det att jag fått sådant här berättat av människor som jag vet har starka humanitära åsikter, och som ständigt lägger ner både tid och pengar på att hjälpa …

  Nu kommer du säkert att avsky mig för mitt cyniska sätt att se. För att inte tal om hur egoistisk och snål jag avslöjar att jag är … 😦
  Men världen är cynisk, och jag tror inte att vi kan bota den sjukan genom att ge bovarna vatten på sin kvarn. Jag tror att vi måste VETA vad vi gör innan vi lägger ner kraft på sådant här. Alla kan ändå göra gott på sitt vis, och jag väljer att göra det när jag vet säkert vad det är jag bidrar till … och då jag ser att det verkligen gör nytta …

  Du har ett betydligt ädlare hjärta än jag … Hoppas att du inte blir för besviken på mig nu … 😦

  Kraaaaaaaaaaaaaam

  Gillad av 1 person

 2. Jag kan aaaaldrig bli besviken på dig Louise. Det måste du förstå.
  Tycker det är helt fantastiskt att du ger mig respons på mina ensamma tankar. Varför jag ger, när jag går förbi en tiggare ligger mycket djupare i mig än vad som argumenteras i debatten.

  Kommer ihåg min barndom då det predikades om att man ska ge till den fattige. Det ligger djupt i mig. Det handlade inte då om att vara ädel utan mer att man skulle vara SNÄLL.

  (Jag ingår i en grupp av människor som kallas ”dumsnäll”. Jo, vi finns. Värst var det nog när mina anhöriga som jag skulle sälja halva min del av huset till. Då kom de larvande och ville sänka min del med 100 tusen, för de skulle bli tvungna att lägga om taket och det hade de inte råd med. Det kallar jag också tiggeri i en förfinad form, och synnerligen fräck. De kände till min svaghet och utnyttjade den. Men det är en annan historia som jag skäms för, för såååå flat var jag då men fenomenet kvarstår. Jag klarar inte av det. Just att bara gå förbi eller att säga NEJ)

  Många gånger har jag tänkt hur det skulle se ut om någon eller varför inte jag själv, skulle sätta mig och kolla läget. Hur länge skulle jag få sitta där? Och kanske kommer det en dag när det blir aktuellt.

  En annan sak som verkligen förbryllar mig är varför tiggeri överhuvud taget tillåts. Vi hade i det här landet förbjudit tiggeri och bettleri sedan länge. Jag vet inte när det upphörde. Är det någon som vet? Klappade det ihop iom JA till EU? Fria gränser som ger oss rätt att vara precis var och hur som helst.

  Jag behöver ut i samhället och skaffa mig information. Helt klart. Sådant har jag ju faktiskt tid med nu när jag är pensionär. Dina vänner som lägger ner humanitär kraft för att hjälpa, får direktkontakt och vad jag förstår även mycken otack. Det är sorgligt. För dessa måste det kännas hopplöst.

  Jag är cynisk i mycket annat men i den här frågan är jag fortfarande i grubbel-läge. Och i botten ligger det vi redan konstaterat. Världen där ute är ”bara för mycket”. Jag hinner inte med, men jag känner att det håller på och gå åt fanders.

  Bamse KRaaaaaaaM 🙂

  Gilla

 3. Det är bra A-Lott … 🙂

  Du skriver en sak som jag helt håller med om, att det förbryllar dig att det är tillåtet med tiggeri. Det är samma här. Jag har inte förstått att det här får hålla på som det gör. Ena dagen hade vi bara förbjudna tiggare i storstäderna, som rätt vad det var blev avhysta av väktare eller polis … nästa dag hade vi dem överallt???
  Jag vet ju t.ex. att det inte var länge sedan som gatumusikanter blev bortkörda om de inte hade tillstånd, och då gör dem något trevligt trots allt, och vi som lyssnar kan välja att gå därifrån om vi inte vill höra dem.
  Det var värre med dem som hoppade på tågvagnarna i Stockholm, när man var på väg hem. Musikanter med utländsk härkomst, som satte igång att spela och sjunga sitt lands musik och med udda instrument, precis rätt in i örat. De åkte med några stationer, hoppade av och tog ett annat tåg tillbaka. Det enda jag tänkte med mitt trötta huvud det var ”HÅLL TRUTEN … för bövelen!!” följt av ett antal grövre svordomar inåt mitt sinne … haha
  Men detta spelande och tiggande var INTE tillåtet, och det var bara 10 år sedan. Hur kan tiggeriet vara tillåtet på det här sättet nu???

  Nu ska jag in i bastun en stund, som avslutning på min ledighet. Börjar jobba i morgon …

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s