Assistans

Säkert många som ämnar lägga in en åsikt i ämnet som bränner just idag. Fusket har ju ökat och det kommer det att fortsätta med. Så tror jag. Människans finurlighet att finna lösningar ingår ju som en tillgång, inte bara när det gäller assistans, utan även i från nivå vardagslivet för den enskilde, upp till toppen i varje land, för att inte tala om världsbanken.

Vad har vi att sätta emot. Moral och hederlighet smälter bort i Mammons namn.

Under hösten har jag själv varit med och sett hur förvaltningen av en utsatt persons tillgångar har utnyttjats, men uppmärksamma anhöriga fick tillbaka ca 40 tusen efter att ha hotat med polisanmälan. Utarmingen hade då pågått i åtta månader. Snabba ryck. På rekommendation av högre ort ner till den rufflande förvaltaren, så gick det vägen och det naturligtvis, om det hade blivit polisanmält, så skulle både tillförordnad förvaltare, sekreterare och överkukku på nämnden, ha fått avsked på grått papper.

I sådana fall är media bra att hota med, men det behövdes inte i det här fallet.

Själv har jag under några år arbetat som personlig assistent. Det var givande, så tillvida att få möta människor i utsatta lägen. Men inte gick det att protestera. Inte då. Jag hotade med att säga upp mig om inte en av arbetskollegorna förflyttades ur teamet pga vanvård, men företaget lyssnade inte och jag sa upp mig samma dag och vandrade vidare. Till saken kan nämnas att den 42-årige brukaren avled en natt två månader efteråt, under just min antagonists arbetspass. Brukaren skrek väl ihjäl sig. Så är min bestämda uppfattning. Helt i händerna på andra människors kompetens eller ickekompetens. Det här med Lex Sara var inte uppfunnet på den tiden.

Kompetent personal som företagen lyssnar på, är kanske inte så dumt. Men jag vet att ända in i hemtjänst så handlar personalen på utsatta personers matkonto. Köper dubbla ransoner och stuvar ner i egna kassar. Tvi vale!

Men för att inte gnälla för mycket denna måndag så ska jag bara tar några försiktiga steg utanför dörrarna pga halkan, och så ska jag fortsätta med köket och ugnen jag satte på för en stund sedan. Då, när jag på radion fick reda på att ”klartext” ska handla om assistans, nu på förmiddagen.

Javisst ja, jag har ju tvättstugan också. Tömmas före 10.00 pip.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s