Bara lite nonsens

Efter väl förrättat värv som ambulerande hemtjänst, sitter jag nu hemma i mitt eget hem. Ganska utmattad men med ett lugn över att tillfrisknandet nu ska gå framåt för berörd patient.

Nog om det och över till det som berör mig över datorn. Det är fler än jag som har tappad inspiration för utövande av lite kulturellt slag. Bild och prosa behöver värme. Poesi behöver distans och det inre lugnet. Inget är tillgängligt och det trots att jag såg en så underbar bild, där någon frågade vad man kunde se i den. Det var en himmel med molnformationer och en horisont av svart skog. Framför den en spegelyta med några vågor som formades vid stranden. De flesta av kommentatorerna såg en älg. Inte jag. Letade och kisade med ögonen men inte fanken såg jag nå´n älg. Vad jag såg, eller rättare kände, en dikt om hur man går uppför några trappsteg och vandrar vidare över den reflekterande vattenytan och upp genom ljuset som var som ett skimrade, mjukt hål över horisonten. Väldigt poetiskt, och det får mig att påminnas om vad som står på en sten utefter gången på Färnebos kyrkogård:

”Vad du är har jag varit – Vad jag är kommer du att bli”

Någonstans i bakhuvudet ringer omvärlden. Kenya, främlingsfientlighet, flygplanskrasch, Ukraina osv osv osv… i en ständig ström flyter det in, det där som är ont och orättvist. Jag har slagit en halsduk runt huvudet för att inte ta in mer. Fast egentligen har jag börjat få ont i ett öra, men det känns tryggt och varmt här innanför halsduken.

Så har jag försökt skriva om en historia om orten jag bott på. Käre värld, så dåligt och harmlöst jag skrivit den. Totalt menlös. Och tur är väl det att jag inte har kommit till skott om och arbetat vidare med den. Den får ligga still. Eller också, när inspirationen råkar promenera förbi, så rycker jag ut personerna och gör något annat av dem. Visserligen är vi som folk väldigt menlösa, i stort, men sånt behöver ju inte sättas på pränt.

Menlösa är vi över vad som händer i världen. Vi tror att alla andra är precis som vi. Så är det ju inte. Visserligen står det i ”vår” bok att det ska vara så, men det verkar som om det bara är vi som har tagit till oss det. Men järdrar i min lilla låda om det här med tiggare utanför affärerna, då är vi inte menlösa må jag säga. Då slår vi ifrån oss med näbbar och klor. Ingen ska tigga i vårt land och störa oss när vi gör våra inköp som vi är vana vid. Fattigdom finns inte påstår vi då. Ligor och banditer är de hela bunten. Ligga i tält och utan mer än vad de har på kroppen, säger vi också att de skräpar ner i våra parker och vår natur med sin blotta närvaro. Usch och Fy!

Vi håller på att bygga ett klass-samhälle utav invandringen. Som det kvinnliga kommunalrådet någonstans söderut deklarerade så idiotiskt dumt; visade det magnifika bankhuset i den lilla staden och hur det skulle gynna invandrarna i förlängningen. För in  i de tänkta lyxvåningarna kunde ju rika svenskar flytta och där de bott kunde det uppväxande släktet sen överta villor och gamla hem för att ge plats i sin tur åt vanliga hyresrättsfolk att flytta vidare uppåt i hierarkin för att ge plats, längst ner på skalan,åt invandrare. Våra nya tjänstehjon, pigor och drängar. Det välgödda kommunalrådet (eller om hon var ordförande) tyckte säkert att hon var väldigt intelligent och ett välgörande inslag för samhället.

Hur tänker vi? Moduler? Som Josefsson ialf förtydligade i svt – Ska invandrarna bo i BARACKER? Någon annan politiker påstod att invandrarna kan plöja en liten jordplätt och få utkomst av den. VILKEN JÄDRA JORDPLÄTT? Varenda centimeter av vårt land äger någon annan. Visst, det kan vara staten, men släpper de till fri odlingsbar jord. Nej, för de har ingen sådan. Vem ska då släppa till jord? De privata? Tror inte det finns en enda kotte som släpper ifrån sig det vi behöver odla på själva.

Nu har jag spårat ur. Jag ska inte använda bloggen till politiska frågor. Det är för stort för mig. Men jag blir ju upprörd.

Får allt ta och ge mig själv en ordentlig natts sömn – igen. Sov ju 14 timmar på raken för några dagar sen. Hmmm…

En reaktion på ”Bara lite nonsens

  1. Du har rätt, det är mycket i världen som är galet. Tråkiga nyheter påverkar mig ofta negativt. Därför har jag bestämt mig för att försöka att inte engagera mig känslomässigt i saker jag inte kan göra något åt. Det är ju bara frustrerande. Hoppas du piggar på dig och att örat lugnar ned sig, 🐻

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s