Fallhöjd

Jag träter över hur det har blivit med matbrödet i butikerna. Ojar mig över att det aldrig kan stå rätt till. Klistrigt i munnen och mjukt som vetedag. Fick i morse en lektion av, vad jag tror, en kunnig i ämnet.

En bestämd fallhöjd på proteinerna i axet krävs för att få en deg att jäsa. Det är därför bönderna går omkring och testar med handen. Smular sönder och hummmar om det är dags att ta ut skördetröskan.

Att olika fallhöjder kommer in till kvarnen går inte att hindra, men när det väl ligger på plats så blandas alla lasterna av axen och den exakta fallhöjden räknas fram så att det kan malas till en gemensam fallhöjd. Efter det kan mjölet levereras som bra mjöl till butiker och bagerier.

Alltså, om inte proteinerna finns kvar så jäser ingen deg i världen. Och det vill vi ju, eller hur? Utom finnarna förstås, vars bröd jag närmare liknar vid skosulor. Men det är visst lite jäsning där också av vad jag fattat, men hur som helst har jag nu återtagit tanken att anstränga mig lite själv med matbrödet. För det blir faktiskt en avsevärd skillnad. Jag behöver ju inte ansvara för att svenska folket ska gilla mitt bröd, så som den stora karusell av omständigheter som kvarnarna behöver stå för.

Annan fallhöjd kan väl också påkallas och det är fallet mellan flipp eller flopp. Min annorlunda julmarknad blev en flipp, och det var ju skoj. 8 tavlor sålda och några nya beställningar på samma tema som satt på väggarna. Under gårdagens marknad fick min goda vän Siri sälja många av sina utsökt målade smycken i porslin. Ringar, örhängen och armband. Väldigt trevligt för hur det än är så ska det packas ner och upp och ner igen.

 

Nä, nu är dags för en ny kaffetår så dagens ranson står sig till i morgon. (utan bröd)

 

 

3 reaktioner på ”Fallhöjd

 1. Wow … 8 tavlor sålda!!!! GRATTIS!!! Vad roligt för dig! Det måste ändå kännas som en bekräftelse … eller hur?
  Hoppas att du tog ordentligt betalt också …
  Kramis

  Gillad av 1 person

  1. Tack för det Louise. Humana priser var utbjudet men det räcker till några nya dukar. Var till Sala Tavelverkstad idag, där jag brukar köpa dem, hade höjt sina priser ganska rejält. Men de är ju gjorda av utmärkt virke. Beställde en till en panoramabild 1,3 m X o,5 m och den kommer att kosta ca 420 kr. Jag ska måla stan och Mälaren så jag slipper springa ut och in med kameran i ett kör. 😉
   Kram

   Gilla

   1. Näe A-Lott. …. du tar alldeles för lite betalt. Det där är ju att ge bort tavlorna, och dina är värda betydligt mer än vad många amatörer tar för sina. Dubbelt upp måste du kunna ta. … minst. Egentligen är det också för lite.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s