Forskning

På Facebook bombarderas och förundras jag över vad forskningen kommer fram till när det gäller intag av vår dagliga föda. Förvisso äter jag sällan lax, men nu har det forskats fram att de stora anläggningarna i grannlandet Norge, använder flamskyddsmedel på pelletsen som laxarna får till foder, som sedan vi får i oss via laxintaget. Då tänker jag så här och tog och frågade en någorlunda expert när det gäller djuruppfödning, ö.h.t.

Han skrattade inte som jag trodde han skulle göra (för det gjorde nämligen jag när jag läste det). Istället förklarade han att den norska laxen har bättre och säkrare livsbetingelser än vad svenska livsmedelsverket har. Jag frågade då om de kanske bereder vägen för annan vara eller att det ska ge en nedgång på laxmarknaden till gagn för något annat ätbart ur haven. För alla, även jag vet ju att allt handlar om pengar och marknad. Han vidhöll att det kan vara en tänkbar vinkling.

När jag sedan frågade om mjölken, som någon svensk forskare nu kommit fram till att vi får cancer av, då skrattade han också. Han sa då att det finns så många arbetslösa s.k. forskare så de tar till vad som helst för att känna sig behövda och intressanta inför världen. Dessutom har de glömt sin egen historia. Om vi ponerar hur det såg ut, med en ko och en liten teg att livnära sig på en gång i tiden, så kanske de kan ta till sig den enkla förklaringen till vårt intag av denna numera onödiga livsnödvändighet. Vi hade inga druvor här uppe i norden att trampa fram vin till maten. De hade getter, och vad de hade det för kan man ju undra i mjugg.

Är det arbetslösa forskare och en marknad som ska låta sig påverkas till någon annans glädje. Havremjölk får ju inte kallas det längre för det är ingen mjölk. Inte ens i närheten. Jag gjorde egen havremjölk en gång i tiden, ja även på sesamfrö. Det gillade min lilla jänta som älskade mannagrynsgröt med sesammjölk.

Vet inte varför men det där med mjölken upprörde mig. Inte för reportaget som sådant och mjölkens usla värde, utan mer för att jag reagerat så hårt på den enorma tillväxt i kyldiskarna i affärerna. De växer och breddar ut sig både på längden och tvären – på mjölk. Då passar galoscherna.

Makt och pengar är det som ligger bakom. Strategier för att påverka folket psykologiskt så att vi ska förstå att en forskares ord är sanning och vi vanligt dödliga är idioter.

Tänkte svara på inläggen när jag läste på Facebook, men jag lät bli. Orkar inte komma i diskussion i något jag inte behärskar till fullo. Det gör ju så många andra. Och så har jag ju en blogg att skriva ner mina funderingar på. Har kanske sådan tur att Fru Olsson vet lite om just detta. Hon verkar vara en fena på att forska fram vad som verkar rimligt på det som är lagstadgat och lite annat som vi skulle må bra av att veta lite mer om.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s