En stor tanke/gärning i det lilla

Såg ett inlägg, ett sånt där som rör på sig, på facebook. Det var en grabb, en undersköterska som sjöng för en gammal dam och filmteamet ville väl visa att det även finns lite vackert att förmedla. Det är rörande när det mesta av flödet visar mest elände och iofs kloka deviser från när och fjärram.

Jag delade inte in den på min sida för det dök upp andra tankar och minnen inifrån min gråa substans.

Många år sedan var det, men jag minns det med glädje men med ett undantag, och det var hur omgivningen reagerade. Omgivningen var övriga arbetskamrater som tyckte att detta påhitt gjorde så de fick jobba skiten ur sig.De kände sig förfördelade och visade det också. Nåja… till historien.

Ann-Mari hette enhetschefen och hon älskade att sjunga. Tror att jag blev anställd bara för att jag sa ja till frågan om jag gillade det. Nåväl, utveckling och nya tider gjorde oss till musicerande undersköterskor. Jag och två till som var lika ivriga fick åka på kurs och vi förmedlade sedan sång och musikglädje på stället. Jag hade redan tidigare använt gitarren till förnöjsamhet men nu fick vi göra detta på arbetstid.

Vi bildade en kör med de boende och kallade den DeFaRo. De för demens – Fa för afasi – Ro för stroke. De gamla njöt av stunderna då vi tränade. Den mest glömska av dem alla blev som en uppslagsbok när vi sjöng de gamla visorna. Vers efter vers. Inga problem. Det var jämt göra att hänga med med mina tre ackord på gitarren.

Vi tränade för att kunna göra ett uppträdande så alla skulle få se vad vi gjorde. Salen var full med nyfikna och när vi klämde i med en rörande refräng: ”Se mej för här är jag, låt mig få komma nära…”  då gick den annars så kaxige överkukkun på stället ut och grät i vestibulen.

Så kunde det väl ha fortsatt men motståndet från arbetskamraterna att vi skulle ta tre timmar i veckan på slikt onödigt göra, så miste vi till slut ambitionen och glädjen och det hela rann ut i sanden. Men det halvår som blev, var helt underbart.

Det var just de här minnena som kom över mig. Jag satt och såg på videon när grabben sjöng för den gamla kvinnan – vad säger hans kollegor? Får han vara den som förmedlar något utöver det vanlig? Får han ge av sitt hjärta och röst – till tröst i det lilla?

Har en till historia i just det här ämnet, och då handlade det om hur en ambition faller med trångsynthet. Men det får bli en annan gång, innan min känsla av medmänsklighet försvinner ur den här stunden.

 

2 reaktioner på ”En stor tanke/gärning i det lilla

 1. Tänk vad musik faktiskt gör med vår hjärna! Det är fantastiskt! Så tar jag mig igenom svåra stunder; med just musik, mycket musik på högan volym! Nu undrar Du nog vem denna vettvilling är, och jag undrar om du är A-Lott från 1 av 3? Tycker ditt skrivande känns så himla bekant. På något sätt trillade jag in här, hmm.. märkligt. Men vi hade isåfall lite kul på den sajten, minns Du? Det står Dej helt fritt att svara, men mycket mod har jag samlat. Kram ♥ em i vilket fall 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Men kära kära EwaMari varför behövde du samla så mycket mod till detta? Om du bara visste hur mycket du har varit i mina tankar sista tiden. På min sida på facebook ”Charlotts SKRIVARSTUGA” har jag nämnt dig (utan namn) om hur fantastiskt roligt jag hade tillsammans med dig när vi bollade våra alster med varandra. Jag har försökt få igång en egen sida om skrivandet bl.a. för att just få göra det igen. Har även försökt att hitta dig på facebook men jag har din e.mail kvar (tror jag) och jag har tänkt skriva till dig. Dels för att ta upp kontakten och med en viss oro i hjärtat, för jag hade för mig att du inte var vid så god vigör. Du hade det iaf det en aning eländigt, har jag för mig.
   Oj så skojigt, jag blir alldeles varm i hjärtat. Ta dig in i min skrivarstuga och ge dig tillkänna där. Om du bara visste hur välkommen du är. Här också förstås och jag ska lägga till dig på den här bloggen.

   KraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamM A-Lott

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s