Tussan Rak och Kavat

Hon sätter sig vid datorn och öppnar sin blogg. Läser lite vad andra skrivit och det ger naturligtvis lite tanke på vad hon ska skriva om just nu.

Personligt skrivande.

Om hon hade haft den eminente lektören som hon idag känner väl, skulle den bok som hon hjälpte till att bli, just en bok. Den skull ha haft kvar sin must av den personliga kraften som författaren Helena uttryckte.

En lektör måste vi ha, tyckte förläggaren och kopplade in en lektör. I efterhand insåg hon att lektören måste ha varit religiös. Förläggaren ganska okunnig och att hon själv var för godtrogen inför andras expertis.

Boken blev visst, ganska käck, men kraften… o käre värld… Helenas kraft och hennes ut och invända själ, försvann. Hon skrev som en kratta – utan punkt eller komma – dåtid och nutid – frenetiskt – ohämmat – och med en glöd där många års frustration kom i dagen.

Den försvann, den där intensiteten.

Asbergerboken omslaget KLAR

Hon lutar sig tillbaka i stolen och tänker på hur det var då. När hon och Helena stod på bokmässan – glada och visst var det roligt. En lång resa som de båda gjorde – ur källan som var Helenas psyke och som dånande for genom forsar och vattenfall och till slut sakta gled ut i havet.

Så här många år efteråt, tänker hon att just så här blev det. Helena blev av med sin frustration efter så många jobbiga, oförlösta och tysta år och blev mycket lugnare.

Hon själv fick sig en beta över att inte lägga för många glimrande pärlor i okända människors händer.

Ur erfarenheten växer det alltid fram något positivt – och det är att hon själv släppt allt som hör med seder och bruk för det skrivna ordet. Huller om buller bör orden forsa fram och inse att det är ur den klara källan, som är vars och ens uppfattning – att det är det som är livets sanning.

Hon stänger ner datorn – ger sig ut i köket och diskar – och nynnar lite.

 

 

En reaktion på ”Tussan Rak och Kavat

  1. Vilken tråkig historia. Även om det blev en lärdom så låter det som en för hård läxa, som om någon/något kvävdes. 😦

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s