Höstrusk eller hösttröst

(Inlagd på facebook och Charlotts skrivstuga men glömt att lägga den här.Kom ihåg det när jag såg Lollos fina film om hösten). 

Hösten 2016

Sommaren är slut. Allas längtan och allas, nåja, nästan allas, välbefinnande ligger bakom ryggen på oss. Alla har en åsikt om detta och en del av oss vill gärna basunera ut det negativa. Det vill inte jag. Trots att jag också anser att det är skit att värmen försvinner – löven faller – det blir kallare om fötterna – det blir tyngre i sinnet, ja, precis allt negativt som man kan komma på, i princip.

 

Istället vill jag göra tvärs emot. Dels för att hösten är värd det och dels att jag mobiliserar upp mitt eget sinne så att jag upplever hösten som något helt naturligt – något vackert – något som tillför istället för att ”dra ner”.

 

En sak jag lärt mig när jag ser hur åkermarken, av plogar, förvandlas till dystert brunt, det är att se och känna med jordens behov av vila. Vila för att kunna ge mig nytt bröd – nya skördar s.a.s. Jag känner tacksamhet att det finns bönder som vill och orkar hålla på med det – det som vi tycker är det naturligaste som finns – att bara gå till affären och köpa färdigt och klart. Året om.

 

Något annat som är underbart med hösten är att det här med motion och att dra i sig frisk luft alltid har haft en benägenhet att göra sig påmint just då. Likadant genom alla år. På med något bra på fötterna och sen ut i naturen. Det är bara hösten som bjuder mig på det. Detta fantastiska motionsfenomen är dessvärre väldigt kortvarigt, men å vad jag njuter den stund som är och konstaterar år från år att jag är en latmask. Inte har jag vett att skämmas heller.

 

Just i år har jag förmånen att få vända på jord, så att jag ska kunna ha ett prunkande blomland nästa sommar. Det är sannerligen motion det också. Största bedriften inom detta gebit, för min egen del, har varit balkonglådor. Hmm… knappt det.

 

Vad finns det annat för positivt med hösten? Jo, man behöver inte tänka eller planera, som med sommaren, så att man får mest ut av den. Hösten knallar på alldeles självt liksom. Det kanske kan vara något att tänka på för de som har benägenheten att fastna i något slags depressionstillstånd när november kommer. Den månaden är visserligen den dystraste av de tolv, men då får vi, om vi kan, göra något av den. Många reser till solen, men för vanligt folk som jag, har detta aldrig fallit mig in p.g.a. omständigheter som inte är lämpligt att ta upp här. De som blir så där riktigt deprimerade är det naturligtvis synd om, men jag kan inte hjälpa någon av dem – annars skulle jag det.

 

I mina ögon är hela hösten en ingång till vila och kanske betraktelse, eller helt enkelt att ladda batterierna, som det heter nu för tiden. När jag var yngre så fanns det alltid någon kursverksamhet att gå med i. Förkovring eller till lust. Allt efter humör, intresse och plånbok.

 

Allting startar ju om igen. Snart. Julen är över i ett huj och halkperioden januari – februari och halva mars får avverkas mest inomhus, så jag slipper bryta benen av mig.

Höst-Lott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s