Ordet ”vedermödor”

 

Just det ordet fångade mig, i en kommentar. Tänkte direkt att OJ, låter det som jag gnäller, men insåg att det är lika bra att erkänna. Jag har säkerligen inte kunnat anpassa mig till att ha det som jag har det. Det är ju så att jag sedan juni detta år, lämnade ett singelliv på 32 år. Ett liv där jag inte behövde bekymra mig om annat än vad jag själv åsamkat.

Tänkte i natt att jag är helt enkelt ovan att ta in, ta hänsyn, ta ansvar för mycket mer. Korten på bordet. Mannen är sjuk och de sista månaderna har jag själv en fundering om mitt eget tillstånd.

Mannen:

  • Myelom (benmärgscancer) Cytostatika och cortison i stora mängder. Sjukdomen upptäcktes för 5 år sedan (går att leva med). Men 80 cortisontabletter i veckan ger mig funderingar vad det slutar.
  • Förhöjda PSA värden. Upptäcktes samtidigt med Myelomet. Medicinering med Hormonbehandling var tredje månad som sätts i bukväggen och ger fortgående medicinering i dos.
  • Två gråstarrsoperationer under året, varav en föll samman för ett par veckor sedan. Ny operation av näthinnan på Örebro Universitetssjukhus. Inlagd ett par dagar. Uppföljning idag.
  • Blod i urinen. Kaskader; som föranledde akutbesök med två dagars spolning och lades in för observation i två dagar. Åtgärdas vidare i januari. Blodet återkommer lite då och då.
  • Konstant smärta i högra höftregionen då han ligger ner. Bättre vid sitt och gående. Båda oroliga att det som, ”förra gången”, är en tumör, men det kan även vara en förskjutning av höftbenet eftersom hans höftkula blev bytt till plast (kan jag tro det är) Det var för två år sedan. Då hade han en tumör inne i lårbenet och han fick inte läkaren att stråla. I stället lät hon det bero varvid stor del av lårbenet åts upp inifrån och bildade en stor tumör som måste opereras bort. Det gick ju inte mindre än att offra hans friska höftled så de kunde kreta ur tumören och cementa ihop igen.

Med den erfarenheten i bakhuvudet så är det ändå en viss oro när det gör ont i skelettet.

Under den här hösten har vi båda varit förkylda. En sådan där dunderförkylning där mannen min troligtvis hostade sönder den där näthinnan.

 

Jag själv då.

Jo, tack jag mår bra! Men jag slutade röka i maj i år. Bra iofs efter 35-40 år. Bara det att från augusti så har mitt tandkött blött och jag var till tandläkaren och fick besked att detta var vanligt hos rökare som slutat röka, (om detta talas inte mycket om) men jag är ändå glad att vara av med eländet.

Alltså spottar jag blod varenda morgon men tänderna sitter jättebra fast, så ändå grunnar jag lite.

Genomgick en gastroskopi för nån månad sedan eftersom jag har stora anfall med gallan. Pågått i två år nu men ska få komma in för operation i januari (hoppas jag).

 

Så den enda förändring för egen del är att jag spottar blod under den här tiden vi levt samman, men… kanske alltihop med mannens sjukdomstillstånd har tärt lite för mycket på mig som bara haft mig själv att bry mig om? Jag vet att det kan ta ut sin beskärda del av ett psyke (fast jag är j-t stark enl. eget förmenande)

Sååå… ordet ”vedermödor” hade kanske en anledning att dyka upp för att ge mig en ärlig chans att förstå lite av min nedgång och ”gnällighet”, som jag visst tillstår. Försökt rada upp här och det ser ju bra ut att få det på pränt. Nu kanske jag blir lite snällare också, för jag har varit vass i tonen här hemma. Gått undan och muttrat och samtidigt varit förbannad på mig själv att jag gör som jag gör. Kluvenheten tär.

Men nu bestämde jag mig ju, igår, att ta livet lite annorlunda. Bli gladare och bli som vanligt igen. Det mår vi båda bäst av. Det ser och känner jag. Kan ändå inte trolla bort det jag var väl medveten om när jag flyttade ihop med mannen min. Så de så!

😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s