Sitta på hölasset…

 

Hörde idag ett talesätt:

De ä bättre te sitt på hölasse å tänk på Gud, iställe för te tvinges sitt i körka och tänk på att skörda ska in.

Så var det förr. Stöten kom fram om någon somnade och bötfällda blev de som inte kunde svara på frågorna i katekesen. Hårda bud kan jag läsa om hur det var här i kyrkan denna kyrkan på 1800-talet. Längre tillbaka ändå, fanns det stampat jordgolv, inga bänkar och att somliga var för bakfulla för att orka stå upprätta, så de drösade omkull på golvet. Slagsmål förekom och glad var väl menigheten om fyllkajorna hann ut för att spy gårdagens intag ur magarna. Men alla var tvungna att vara där.

Om detta står det en hel del om i en gammal bok. Jag ska ta fram den igen och lusläsa den – plocka fram material och kanske få till ett bygdespel i någon form. Det vore skitkul.

Där stod också om att samerna kunde komma ända hit ner i Bergslagen och det var illa tålt av folket här. Förstås.

Svedjefinnarnas historia har jag också läst om lite grann och hur djävulska de svenska var. Mordbrand och annat sattyg höll vi på med. Brände inne hela familjer. Det var inte så länge sedan. Men den historien får stå för någon som bor i de trakterna.

Allt det här låter gammal men faktum är att historia i munter tappning går lättare in hos unga människor, än allvarliga och gubevars, kulturella föreläsningar. Ursäkta mig men jag har alltid haft lite rysningar av det kulturella etablissemanget. Kanske var det farsan som gjorde mig uppmärksam. Han höll till i de kretsarna i vår stad och njaaaa… jag vet inte.

Hur som helt är det bättre att sitta på ett hölass under Guds fria himmel än att tvingas vara i mässan i flera timmar. Numera tar det ju bara en timme, tack och lov.

🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s