Forntida kvinnor

 

Försöker återuppta arbetet med att skriva om min roman (för femte gången). Den blir nog aldrig färdig men det ska ju skrivas om och skrivas om har jag hört (läst) på skrivarsajterna. De vet ju mycket men inte allt. Det gör ju inte jag heller så därför funderar jag om jag ska ta och strunta i alltihop, men det gör jag inte för jag är inte sån. Ha, gillar långa meningar när det är fritt framför bokstäverna på dokumentet. Alltså: Skittråkigt att skriva om. Uärk och fyyyy….

Framför mig på bänken ligger en bok som heter ”Forntida kvinnor” skriven av Catarina Ingelman-Sundberg. ”Jägare – Vikingahustru – Prästinna” står det också som förklaring på framsidan. En utsökt blandning av eventuella sagor och fakta. Det är ganska svårbevisat allt det som hände där fordom, men vi får förlita oss på det som kommer i dagen idag, och det som Snorre nedtecknade på 1300-talet.

Min berättelse tilldrar sig under Vendeltid och det är den tacksammaste tiden att lägga en historia i, för det finns inte mycket att ”ta på”. Det är en stor tystnad under några århundraden där. Det rasslar ju inte igång på riktigt, förrän vid vikingatidens början på 800-talet. ”Röde Orm” av Frans G Bengtsson t.ex. Tänker rent litterärt förstås. Ja, även att det finns mer vetenskapliga belägg från den tiden med runstenar och annat som grävts fram.

Vad som är rätt så kul är att läsa om kvinnorna och vår roll i historien. Vi var jämlika ända fram till kristnandet. Ja lite innan faktiskt för det pågick ju under några år innan vi släppte hedendomen för gott. Sen har vår status varit i ständig sjunkande. Ja det gick ju ända in på 1900-talet då kvinnor åter kunde bli både läkare och präster. Yrken som fanns innan. Jag tycker det här är en historiebit som inte många funderar över. Jämlikhetsfrågan är månghundraårig och t.o.m. Platon, Aritoteles och andra filosofer och kyrkans män (förstås) ingick med de övriga bovarna.

🙂

3 reaktioner på ”Forntida kvinnor

 1. Himmel, så intressant A-Lott! Jag älskar sådant här!

  Catharina Ingelman-Sundberg träffade jag personligen på bokmässan 2015. Det var den gången när vi hade tänkt träffas där, du och jag … något som tyvärr inte blev av. Jag tog mig till slut in på mässan den gången, efter ett långt köande vad det gäller sträckan … men inte så långt som jag hade befarat vad det gäller tiden. Det tog 30 min ungefär. Trodde att jag skulle få stå där i timmar, men så blev det inte.
  Och det var värt mödan, för jag träffade och pratade med många trevliga författare … bl.a. då Catharina 🙂
  Det som gav mötet med henne extra krydda var att jag fick veta att hon började som Marinarkeolog. Det gjorde att jag fick en direkt och konkret koppling till mitt arbete med vrak på Sjöfartsverket.
  Än så länge har jag bara läst hennes böcker om pensionärsligan, och lyssnat på en bok som heter ”Brännmärkt”. Sedan har jag förstått att Brännmärkt har både föregångare och efterföljare, och de måste jag också läsa vart efter. Dem av hennes böcker som jag än så länge läst och lyssnat på är mycket bra. Hon klarar både historia, nutid, allvar och humor 🙂
  Om jag inte hinner senare så säger jag Gott Nytt År nu. Önskar dig ett fint 2017.
  Kramis

  Gillad av 1 person

  1. Ja, där ser man… vägarna i livet är inte underligare än att konstatera: Allt har en mening 😀 Tänk om du struntat i kön och inte träffat henne. Då hade du inte haft en aaaaning om att hon skrivit något som jag gillar och att du fick koppling till vrak 😉 hihihihih..’

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s