Alvedon – folket

 

Vill du beställa tid, tryck 1

Vill du träffa läkare, tryck 2

Vill du bli uppringd, tryck 3

Något förenklat, kan jag berätta, för de som inte har befunnit sig i vårdkarusellen någon gång.

Tryckningarna på olika siffror måste bli rätt för annars åker du tillbaka till utgångsläge och får ta om det från början. Det är ändå en bagatell om man är frisk men attans om du verkligen är sjuk. Då får du kravla dig över grusgången till grannen eller ut genom farstun i statarlängan och försöka nå upp till grannens knapp. Nåde dig om du bor ute på landet eller ännu värre; norrut, då blir det verklig kris. Då for du göra som alla övriga som äntligen lyckats komma fram pr telefon; ta emot rådet och ät Alvedon. För det är där vi hamnar i slutändan allihop. Sen när maskineriet har rullat igång med ett eventuellt besök hos de lärde, så kan medicineringen utökas till diverse livsfarliga substanser som vi stenhårt tror ska fungera. För det har ju doktorn sagt!

Inget ont sagt om svenska vården men inte är det världens bästa längre. Jag har i min enfald trott att vi hade det. ”Hade” är väl rätta ordet – eller – Det var en gång…

Jag är gammal nu. Nej det är jag inte enligt expertisen. Har i dagsläget 48 dagar kvar till 70 men då… är jag gammal. Det fick jag reda på för ett tag sedan vid ett besök på vårt lasarett, där en insatt person omtala detta fantastiska. Efter det besöket och följande händelser som belastat min lekamen, så känner jag mig som hundra, men det har jag inte talat om för någon. Törs inte fan.

Att klaga går ju för sig eller mumla i skägget eller muttra över ditt och datt är tillåtet, men när det verkligen gäller så är det bra. Har i hela mitt liv endast tillåtit åverkan mot min kropp av penicillin och fältskären. Nu har jag träffat honom i egen hög person och vill framföra mitt tack, för in i magen kommer jag inte hur jag än bär mig åt. Inte heller kan jag byta benbitar om det nu skulle vara ett behov framledes. Så fram med kniv och såg om det behövs – det accepterar jag.

Men Alvedon… jaja ok då… OM det behövs.    

5 reaktioner på ”Alvedon – folket

 1. Det är ganska många år sedan som jag själv insåg hur stora brister vi har här i Sverige, just vad det gäller sjukvården. Det blev väldigt tydligt under mammas sista år.
  Du beskriver det så infernaliskt riktigt, och man blir både ledsen och arg.

  Jag ska inte säga att varje läkarbesök är en dålig upplevelse, men det är alldeles för många gånger som man får känna sig försummad som patient.
  Den ironiska tonen i din text sitter som en smäck … hehe

  Kramis

  Gillad av 1 person

  1. Bra att ironin lyser igenom lite. Jag började skriva i tanka på att göra en gångbar krönika (kåseri har visst försvunnit alldeles ur det litterära sammanhangen), men insåg att stinget fattas ändå. Jag är fortfarande fööör bitter över vad som hände med min Lennart.
   Men akta`re – snart är hon igång 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Allsindar.. här i söder heter undermedlet omeprazol! 😉
  Nej, sjukvården är inte lätt att nå, men när man väl lyckas är den ok. Att använda ”mina vårdkontakter” kan i vissa ärenden vara smidigt.
  Tycker vårdpersonalen med sporadiska undantag är fantastiska.
  Kanske beror på att jag är en väldigt tålig människa, enl. de gula i plingplongfarkosterna och de vit- grönklädda i moderskeppet.
  Är tacksam att de orkar kämpa i snärjiga vårdapparaten. För bakom kulisserna är det inferno, säger dottern som utbildar sig att tjäna inom den sjuka administrativa delen.
  Misstanke finns att chefsfolket kommer från en annan planet, men alla de andra är jordgubbar..
  ..hahaha… kunde inte låta bli. 😀
  Trots min positiva syn trött på vården, inte på sjukvården i sig, men trött att behöva nyttja den.
  Nu har jag ju bara erfarenhet av region Skåne, måste tilläggas.
  Och jag vet, livsavgörande misstag begås tyvärr.

  Hoppas du mår om inte möjligt bäst så i a f bättre än bra.
  Ser framemot din ”återkomst”
  Kramiz ❤

  Gillad av 1 person

  1. Hej på dig Em … roligt att höra från dig.
   Jasså… ni har ett eget helbrägdagörande med medel där nere.
   Återkomst? Tja, nu har jag bara mig själv att pyssla med så det ska väl inte dröja allt för länge innan jag är mig själv igen.
   Kram ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s