Fatalism

 

Ibland kommer detta ord och betydelse framför mig. Vilket tror jag på? För det är en tro eller ska jag säga en övertygelse som greppar något jag själv ingick/ingår/ingick i?

Så är det. Stundom fatalist och stundom dess motsats. Turligt nog har jag kämpat för att inte tro på den fatalistiska tanken i allt för hög grad, för hur hade det då gått?

Hade jag lagt mig på soffan och låtit livet passera bäst det ville så skulle jag inte idag kunna konstatera att livet som jag styrde och ställde med, visserligen har gett mig dagsedlar, men som gett mig så oerhört med bekräftelse på vad livet haft att bjuda – av både lycka och glädje.

Just nu vet jag inte riktigt vad jag har för avsikt med denna text här ovan. Kanske var det något jag läste någonstans, eller kommer det av att jag just nu mår som jag förtjänar. Bra alltså!

Omopererad igår och nu är och ska min mage fungera som folks gör mest. Och som min har gjort hela livet fram till nyssens. Nu är nya tider och jag tänker inte ens den fåniga tanken: inte ropa hej förrän man är över bäcken. Dit ska jag inte komma för då är jag lite fatalistisk och tror att ödet är förutbestämt. Det kan jag kanske tro i det stora hela men jag vet och vågar påstå att vi kan styra de flesta av våra steg och val i mångt och mycket. Så de så!

🙂

3 reaktioner på ”Fatalism

 1. Skönt höra du mår bättre!
  Dina tankar om ödet väckte min tankeverksamhet. Vänder man blicken utifrån, därifrån vårt ursprung faktiskt finns, och börjar vända runt lite på tingen så är vi som allt annat på jorden biologi, organismer av atomer och molekyler. Det är ju fascinerande att det blir rätt överhuvudtaget uti biologins och fysikens skrymslen.
  Visst gör vi val, både rätt och fel. När det blir fel vill vi kalla det ödet, när det blir rätt har vi flow.
  Olyckor, är det då ödet? Njae.. de ingår nog i våra val på ett eller annat sätt! Jag kan ju inte ens bestämma mig för att inte göra ett val, för då gör jag ju just det, ett val!
  Att råka ut för en annan människas dåliga val, hemskt, men är det ödet? Kan man undra… Vad är/styr i så fall ödet. Knepig fråga!
  Livsmanualer finns i vilket fall inte och såna är till för robotar, så det är bara att prova sig fram 🙂

  ❤ Ha det gott, gör goda val nu när magen kan 😉

  Gillad av 2 personer

  1. Ja, men det är nåt som inte stämmer riktigt. Nu om dan så har jag ofta hört att man ska luta sig tillbaka och bara ta emot vad livet ger. Det ska tydligen vara ”flow” och att allt är perfekt och i sin ordning. Inte påverka med val och annat utan bara låta sig slappna av och låta allting flyta på som det vill.
   Det resonemanget är jag inte riktigt överrens med. Då ligger vi ju på sofflocket allihop och ingenting går framåt. Eller?
   Fanken vet men nu ska jag bara tala om att jag är som en ny människa och jag tycker det är såååå roligt att höra från dig.
   Kraaaaaaam ❤

   Gillad av 1 person

 2. För mig behöver inte det ena utesluta det andra. Jag tänker att … oavsett om vårt öde är bestämt eller inte så har vi ändå ständiga val att göra. Vägen mot vårt öde betyder lika mycket som det slutliga resultatet. ”Är valet vi gör ödesbestämt?” … Det spelar väl egentligen ingen roll, så länge vi UPPLEVER att vi formar vår färd framåt.
  Nä, sofflocket vill vi inte ligga på (om vi inte är trötta och behöver vila ryggen 😉 …)
  Oavsett hur vår värld är konstruerad – utifrån yttre kosmos och ända in i själens dimensioner – så vill jag vara delaktig i resan. Om man lyckas så bra är en annan femma … 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s