Nation

Vad betyder ordet?

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/nation-land-eller-stat säger så här.

I vardagligt tal används orden nation, land och stat ofta som om de vore mer eller mindre synonyma. Ska man vara noga så har de emellertid inte riktigt samma betydelse. Ordet nation kommer från latinets natio, som ungefär betyder födelse eller folk, och kan definieras som en grupp människor som förenas av gemensamma och specifika kulturdrag som språk, religion, etnicitet, härstamning, historia, kultur, traditioner och sociala normer. En nation är ofta förknippad med ett land eller en stat, men behöver inte nödvändigtvis vara det. Ett land är ett geografiskt område som är eller har varit en självstyrande politisk enhet. En stat är däremot ett geografiskt område med gemensamt styre, som har suveränitet gentemot andra stater och inte lyder under någon främmande makt. En självständig stat kan, som till exempel i Sveriges fall, motsvaras av ett land, men en stat kan även bestå av flera länder. Färöarna och Grönland är exempel på länder som inte är egna stater utan tillsammans med Danmark tillhör den suveräna staten Konungariket Danmark.

Stulan, Solan och jag, javisst ja, Bamse också, håller oss lugna denna dag. Visst borde vi ut allihop och fira denna dag med många andra. Men något håller emot. Vi befinner oss istället på balkongen och njuter av utsikten över staden och Mälaren som är ovanligt blå idag. Kanske vi tar en sväng till kyrkogården och planterar lite blommor på graven. Den lilla som ligger där undrar säkert varför hon inte har blommor som alla andra. Men hon vet ju inte heller om att morsan inte orkat med att komma till henne. Hon är långt borta i all världens himlar och har säkert funnit nya blomstrande ängar att dansa runt på.

En säker sväng ut till sonen ska iaf göras. Behöver träffa dem och kanske påta lite i deras trädgård som även var min en gång i tiden. Glad är jag att den finns kvar att trampa på. Sonen tar hand om den väl och jag är alltid välkommen.

Kanske jag tar en tur till de alltid öppna butikerna, för här finns vare sig vetemjöl, mjölk, grönsaker eller frukt hemma. Måste ha till morgon-smoothien. Den har, tror jag, gjort att mitt hår har kommit i bättre kondition. Absolut. Vitaminer och mineraler är ett måste om striporna ska ligga på plats.

I övrigt mår vi bra allihop. Hehehhee….. 😀

 

 

En reaktion på ”Nation

  1. Här är inget ståhej kring dagen heller. Tacksam att leva i detta land som det inte varit krig i på lång tid, absolut. Ut o vifta med flaggor och tycka ”hurra vad vi är bra” – näe.
    Skönt att ni mår gott alla fyra ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s