Skriva novell

Nu har jag huvudbry. Kan ibland få för mig att jag ska vara med och tävla i skrivandets konst. Mycket för att komma igång med något nytt tidsfördriv. Nu har det dykt upp något som jag inte vet hur jag ska förhålla mig till. Det står så här som förklaring:

Novellen ska göra reklam för en redan utgiven bok du skrivit eller ett tilltänkt manus. Novellen behöver inte vara ett direkt utdrag ur boken. Valfri genre, men novellen ska vara en skönlitterär text. 22.000 tecknen med blankslag.

Ska det vara att minimera en roman till en novell? Vi här i Sverige har som motto att en novell är en liten historia och en lång historia kallas roman. Men så kommer det där ordet ”reklam” in och snurrar till det för mig. Vaddååå?

Mina historier tror jag visst att jag kan förkorta till 22 tusen tecken men va 17. Här sitter vi som gillar det här och anstränger oss för att få till så långa berättelser som möjligt och så kommer det förslag på att göra någon slags pressad sylta av hela baletten.

Men vem vet? Kanske det kan vara idé att försöka. Om inte annat för att se hur mycket onödig möda som är nerlagd. Det kanske blir kanon? Och lärorikt.

Nu slänger jag ut det här på bloggen, för några av mina vänner som brukar komma på besök här, hemfaller även de åt skrivandets konst.

Är det vanligt att man gör så i författarkretsar? Jag menar de där stora skribenterna som vi amatörer inte är jämförbara med. Kan Jan Guillou förkorta ”ARN”, till en liten novell? Nähä.. och ändå säljer han som tusingen.

Synopsis och börja göra en novell och sedan bygga ut till en roman är väl ganska vanligt. Men hur många gör det? Nu har jag redan en hoper av skrivna noveller men tänk om jag skulle gå stad och vinna och det begärs en fortsättning. Då har jag ju kört med falsk marknadsföring… hehehe.. Nää… det är ju inte så det fungerar. Väl?

Alltså är det bara att prova. Kanske är det den vägen jag ska gå. 17 också… jag som har problem med att få ihop en pytte-liten baksidestexten som ska fånga läsare så den ska begripa vad det handlar om. Hmmm. Och i den här tävlingen ska ”säljtexten”, som ligger utanför själva novellen, vara på en hel rackarns A4. Det verkar liksom bakfram både med det ena och det andra.

Hojta till om någon vill ha adressen.  

10 reaktioner på ”Skriva novell

 1. Kan tänka mig att om man har en roman, eller manus till den, skriver novellen som en epilog eller prolog till romanen. Då har man gjort reklam för romanen tycker jag.

  Gilla

 2. Att skriva kort och kärnfullt, utan att sväva ut för mycket … det är lika svårt för en konstnärlig själ som det är för en fantasilös och jordnära människa att hitta ord med målande beskrivningar.
  Jag har stora problem med att vara kort och koncis. Får alltid läsa mina texter flera gånger och skala ner meningarna radikalt, när korthet är viktigt att uppnå. I jobbet har jag blivit så illa tvungen, för där uppskattas inte ”målande beskrivningar”. 😉
  Men jag kan begripa att man i en tävling inte vill ha för mycket textmassa att ta sig igenom . Se det som en utmaning! Jag vet att du kan även det här.
  Tycker absolut att du ska ge dig i kast med det här 😀
  Kramis ❤

  Gillad av 1 person

 3. Delar övrigas uppfattning, och tänder själv lite på tanken – var finns tävlingen? Adress tack! (Tror du skulle kunna berätta om Anna-Lisa och de övriga, och jag om Agnes kanske) – kram på dig, strunta i ordet ”reklam”. Kram

  Gilla

  1. Tack em men efter lite efterforskningar så lägger jag det på hyllan. Däremot en annan tävling som kanske kan sätta sprätt på fantasin och som är på en seriös sida. Vi får se. Börjar längta efter skapandet i sig.
   Kram

   Gilla

   1. Minns just att vi på 1av3 hade en utmaning att skala ner texterna, få ord men samma innebörd. Eller vi två var det kanske 😉 Det blev en del intressanta och lärorika övningar där, det är jag glad för! Sicken tur jag snubblade in på den sajten 😀
    Kramiz till bästa skrivarvännen, A-Lott ❤ Lycka till med tävlingen!

    Gilla

   2. Heheh… jag tror att det bara var vi två som hemföll åt att göra lite enklare skrivövningar. Övriga var mest intresserade av diskussioner på ”högre” nivå. Det är vad jag kommer ihåg. Men tur var det att vi hittade sajten för utan den hade jag aldrig fått fortsatt kontakt med de jag verkligen gillade. Har två till här på bloggen som var med där. Kul!
    Kram ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s