Vem betar bröd på filen?

Vi som ingår i de äldre lagen gör nog det, men det slår mig hur många det kan vara i de yngre dito.

Nu om dan så står det i hyllorna all världens ”näringsriktiga” mysli och pyssli – puffar och muffar – torkade piligurer och allehanda mystiska ingredienser. Även en så enkel sak som torkade russin i påsarna betalar vi hutlöst för. Och om man tittar noga så ligger finesserna oftast i vanligt havregryn.

Katrinplommonen som varit lösningen för många magar är så dyr så det inte är vettigt. Numera blir det till att leta fram gamla lavemangskannan. Inte heller det vet väl de yngre lagen vad det är. Nu är det mix och klyx och avlånga piller som intas bakvägen.

Och filen. Hur många varianter finns det av den ursprungliga? Smaker av de mest exotiskt tänkbara. Ju längre ifrån det svenska matbordet desto dyrare.

Jaja, det var det i den tanken, men det dök upp en ny för en stund sedan då jag var in på ett varuhus där det är billigast för svensken att handla. Så stod det på en bamseaffisch. Börjar på Ö och slutar på B. Ingen reklam här inte. Nänä. 

Där låg det i en stor gallerbur en enorm mängd med sådana där fåniga plasttofflor. Kopior av ursprunget och med en plastmassa som antagligen tillhör det mest förkastliga och miljöfarliga.

Då såg jag mig omkring i butiken och tänkte på att allt det jag ser nu ska ingå i det s.k. sopberget. Vi fyller bara på hela tiden. Ingen som reagerar och slutar konsumera skiten.

Men det tog stopp i kassan när min vän som lade upp ett lite större blomfat i terrakotta och en liten vattenkanna i plast. ”Va? 150 kronor? Vad är det som är så dyrt?” frågade hon. ”Fatet kostar 80 kronor och kannan 70 kronor” sa expediten. ”Sååå dyr kanna? Aldrig i livet!” sa min goda vän och tillade att hon gärna betalar 80 kronor för fatet som återgår till sitt ursprung men aldrig för en sketen plastkanna som ska hamna någonstans i förlängningen där den inte hör hemma. På sopberget alltså.

Vadan detta ordande? Men det var på förmiddagen då jag stod och betade bröd i filen som det slog mig att den här funderingen kan vara värd att teckna ner. 

9 reaktioner på ”Vem betar bröd på filen?

  1. Sopberg och miljöfrågor gör mig beklämd …. men det är säkert nyttigt att ställa sig vissa frågor mellan varven.

    Hm … jag vet inte ens om jag vet vad ”beta bröd” betyder? Är det samma sak som ”smula bröd”, eller ”doppa bröd”. Mig veterligen har jag aldrig hört uttrycket, och då har jag ändå varit med ett tag längre än dem som kan anses vara unga 😉
    Upplys mig 😀
    Kramis

    Gilla

      1. hihi … vet inte om jag får en klarare bild ändå (betar ner i filen????), men det kanske har med dialekt att göra 😀

        Gilla

  2. Härlig läsning för Sop-Stina!

    Hittade på en egen variant för god tarmpassage nu när jag kör en fastekur: en matsked linfrön i ett halvt glas vatten som fick stå över natten. Dagen efter tillsatte jag en matsked olja och stavmixade till en sörja, som intogs omgående. Fungerade väldigt bra och var snällt för magen.

    Gillad av 1 person

Lämna ett svar till Lollo Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s