Plikt

 

Jag har vår länstidning gratis en vecka till ungefär, eftersom jag skulle få den gratis i en månad – som födelsedagspresent. Förstrött har jag gluttat i den och inte fastnat för något särskilt, utom idag.

Rubrik: Löfven: Talas för lite om allas plikt.

Äntligen, tänkte jag och läste hela artikeln. Han ska nobba Politikerveckan i Almedalen. Ger sig ut på en rundresa i Sverige istället. Nu är resan iofs koncentrerad i de sydligare regionerna och det fattar jag varför men sen tar han en flygtur upp till Norrland där han ska tala i Vilhelmina, Storuman, Arjeplog och Arvidsjaur.

Det här med plikt tillhör förstås oss gamlingar som vuxit upp med det medelst modersmjölken, eller rättare; komjölken, och för mig säger det att äntligen ett ord inom politiken som kan förstås av desillusionerade gräsrötter.

Almedalen är i mina ögon ett överklassjippo, som jag antar, ingen gräsrot någonsin ens drömmer om att uppleva. Bara resan över till ön kostar skjortan och hur få plats i lilla Visby och därtill trängas bland de mer välbeställda och mediafolk – utan att ruineras. Jag bara frågar.

Talen de håller handlar definitivt inte om ”plikt”, och kanske det är därför Löfven drar sig ur för att inte bli lynchad. Det är min galghumor som talar nu, men det ligger säkert en liten sanning i det. För hur skulle det tas emot i Almedalen om han började påstå att alla har en plikt i samhället?

Ska inte närmare gå in på vad jag tycker om ditt och datt i artikeln men den gjorde mig faktiskt lite imponerad. Tycker bara att motsatsordet till plikt (rättigheter) ventileras och har uttömts vid det här laget.  Alla gör i princip precis som de vill för det har de minsann rätt till. Utan ansvar vare sig i det lilla eller det stora. Det är för liten del som vet om att hela samhället/nationen är ”vi” – alla.

2 reaktioner på ”Plikt

 1. Tänk om allt snack förändrade något enda litet.
  Almedalsveckan smakar, en veckas traktamente..
  Tycker de kan hålla sin vecka utanför akuten i Malmö eller varför inte i någon förort och passa på prova det exotiska boendet.. Det hade i a f varit lite spännande 😀

  Gillad av 1 person

  1. Moahahahaha… nänä… det ska va hotell. Helst lyx a la 5 stjärnor. Men vaddååå… de kan ju plocka ur egna fickor och elda upp en hundra tusen så där. Det glömmer jag ta mig f-n aldrig. Det får vara hur det vill med andemeningen, för politikers syn på pengar är inte detsamma som folkets.
   Almedalen är en liten klubb för inbördes beundran.
   Tacka vet jag Gustav Wasa och Karl den II. De tog sig ut bland folket – genom obebodda landsändar och på slingriga vägar på häst eller till fots, bara för att prata med folket.
   Nu om dan åker de, nä, flyger så klart till Gotland och hem igen. Skitar ner luften ytterligare.
   Grrrrrr !

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s