Ord

Jämt och jämnt förväxlas ofta, men det heter: ständigt och jämt

jämt och samt där jämt har betydelsen ”alltid”.

I ett annat vanligt uttryck heter det: nätt och jämnt

Jämnt har här betydelsen ”just”, ”med knapp nöd”

Så står det, skrivet av experter på svenska språket. Anledningen är att det måste bli rätt i slutändan/en.

Nu är det ju jämt så att det för jämnan uppstår problem när det skrivs. Hjärnan har ett för sig men andra hjärnor har annat.

Jämt och lugnt går skrivarlivet vidare i en jämn ström av ord. Nu ska jag i alla fall undvika ordet. Det ställer till förvirring. Jämna plågor pågår jämnt och samt… eller?

Idag är mina plågoris Strulan och Solan på besök. De kan inte riktigt komma överens. Vet inte vilket de ska störa mig med. Ska jag muntras upp eller ska jag sänkas. Men dagen är ännu ung, och det dyker säkert upp något som bestämmer riktningen.

Nu kom ett annat ord upp. OPP eller UPP? Och VAR och VART? Men varthän det går så går det som smort när det gäller DE och DEM.

Erinrar mig en vikarie vi hade i skolan. Hon var en pedant vad gällde grammatiken och pojkarna i klassen gjorde allt för att sabotera lektionerna. De tyckte antagligen att det var för svårt men jag lyssnade relativt mycket på henne och fick med mig en del. Dessutom tyckte jag väldigt synd om henne. Hon grät nästan när det gick överstyr i klassrummet. Tänk att det var redan på den tiden utrymme för anarki i ett klassrum.

Muttrade lite vidare i ämnet men raderade. Strulan ska inte få övertaget. Nu kanske lite havregrynsgröt skulle sitta bra. Har bara tagit en grönsakssmootie och kaffe än så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s