En sångarvän är borta

Ja, hon slocknade där hon satt och återfick aldrig sansen under de dagarna mellan söndag och torsdag. En toppendöd med andra ord. Hon dog som hon levde.

Hjärtegod och glad, dynamisk och kraftfull ledde hon linedancegrupper och var vår ryggrad i den lilla kören jag är med i. Full i 17 och lätt till skratt och gillade att vara med i vår teater. Ur en hel samling med folk så utkristalliseras vissa unika länkar. Jag och hon var, som man säger, tvillingsjälar. Vi visste våra tankar och varför vi gjorde si och så. Ja, ni fattar.

75 år är ingen ålder säger vi numera. När jag var liten så var det en uuuurgammal tant. Böjd över käppen och med huckle på huvudet. Det hörs att jag vuxit upp på landet. Nej, den här var ledare för att hålla sig själv och andra friska så länge det bara går. Jag har inte dansat så värst mycket i mitt liv och min koordination är som bortblåst utom i högra foten som jag håller takten med. Den är still going strong. Därför gillar jag inte att sjunga gospel. Det ska klappas hit och dit och här och där samtidigt som fötterna och kroppen ska vackla hit och dit – och i takt som alla andra. Huuuu.. så tråkigt. OCH skrikigt. Det blir inga med gospelkonserter för mig. Var och lyssnade i söndags kväll och sa till kompisen att, Duu… det här gör vi inte om , va? Hon höll med och det tog vi varann i hand på. Hehehhe…

Nej, min sångarvän sjöng sig inte frisk. Eller också gjorde hon det. Hennes liv var kraft och kärlek till nästan. Så med det kanske hon uträttat vad hon skulle. Jag tror lite så. Har en annan vän som en gång spådde sig när hon var i tjugoårsåldern. Mediet sa att om några år har du gjort vad du kom hit för och allt vad som finns kvar av det är en ren bonus. Hon är nu 68. Och jo, hon har tagit och fått leva som med en bonus.

Sådana här tankar kommer när den svarte faen med lien gör sina utfall.

Jag är lite burlesk när jag för en tid sedan började skriva på en pjäs som handlade om hur det var att leva i fattigstugan förr i tiden. Lite som en midsommarnattsdröm. Glöm nu inte att detta ska bli en rolig och lite burlesk sak.

 

Döden sveper in och inspekterar över sängarna om någon är på gång. Mia och Karl ligger och sover lugnt.

 

Här finns ännu icke något att hämta

men Nåde den – som med mig vågar skämta

Då kommer jag åter – och tar er hädan

från denna jämmerdal – och sädan

skall ni alla två edra händer

för jag ska plocka er – en i sänder

Ja ja, dröm er bort – ni skallar som av får

ni tror att ni blir lyckliga – och bättre mår

för ett skratt förlänger livet – det dummaste jag hört

nehej ni arma – för när jag kommer är det kört

Hejdar sig och lyssnar

Aj och o – nu hör jag harposång

tänk att de ska hit och störa mig – varenda gång

Döden glider utefter väggarna för att komma undan de två änglarna som kommer in och nynnar så rart. Försvinner ut och håller för ögonen för han blir ju bländad av ljuset.

 

 

 

 

8 reaktioner på ”En sångarvän är borta

  1. Apropå lindring, så fick jag Citadon att äta fram till torsdag (i morgon) då hon ska ringa och kolla mitt läge. Citadonet hjälpte inte mot värken men väl att jag kunde slappna av och få sova någorlunda.
   Men idag på morgonen grät jag när jag skulle ha på mig kläderna och knyta kängorna för kissrundan. En glad och otålig liten vovve och en gråtande och ojande matte som ska plågas så infernaliskt. Vilken bild.
   För att få ytterligare smärtstillande får jag vänta på eftersom vi måste få reda på om det är muskel-reumatiskt eller bara frozen schoulders. Är det reumatiskt så blir det en annan åtgärd och är det det vi tror så blir det morfin. Det har ju nu fortplantat sig till båda armarna och det som jag ådrog mig i ryggslutet i januari förra året har börjat värka igen. Låren molar och värker nåt så förbannat.
   Vet i fan vad det är som håller på att hända. Lägenheten håller på att gro igen men som tur är så lider jag inte av det. Snabeljohan är så glad såååå där den står i sitt hörn.Allt jag kan göra med inåtgående rörelser går väl an. Lite bökigt att hälla i vatten i kaffepannan under kranen eftersom jag då får lägga hela paketet av tuttar i diskhon. hahahaha…
   Må så väl DU kan och hoppas att, vad jag antar är flunsan du har haft, ska ge sig iväg utom dörren.
   Puss ❤

   Gillad av 1 person

   1. Näe … vad tråkigt!!! Stackars dig, A-Lott. Att ha ont är för jäkligt, och jag förstår att tårarna kommer … Tack och lov kan du skämta om det, så då är det inte helt kört …. ❤

    Gillad av 1 person

 1. Tråkigt att din sångarvän inte återhämtade sig. Men visst var det som död beträffande en, som du uttrycker det, toppenvariant. Den där man bara glider över från det ena till det andra stilla och omärkligt. Nog är det ändå lite märkligt att en stor del av livet upptas av tankar på döden i en eller annan form…
  Kram ❤

  Gillad av 1 person

 2. När jag läser om vännen som gick så tänker jag att det är så typiskt på något vis, de goa, de som gör mycket för andra, de bara försvinner. Men de andra polare med fan, de kan överleva det mesta, de där som aldrig verkar uppskatta livet, blir heller aldrig sjuka på riktigt.
  Elände med din värk, jag vet hur det är, har haft en tuff dag idag, tog en Alvedon 665 till slut, oroar mig för imorgon ska jag ju träna igen. Jag gick en sväng till förvaltaten för att hämta brickor som ska öppna vår port, allt är ju renoverat nu i porthuset. Helt slut bara på den lilla svängen, jag blir så trött på min kropp.
  Tack för skrattandet åt din galna vers, sjutton så bra du är på sånt. Rimma sörrö det är inget för mig. Krya nu på dig, kram.

  Gillad av 1 person

 3. Det blir tomt när någon lämnar jordelivet, och det blir att man reflekterar över både det ena och andra. Då om någon gång kommer dem existentiella tankarna … och frågorna …
  Men som du skriver, det verkar som hon lämnade in på bästa tänkbara sätt. Inget utdraget lidande. Det önskar vi oss nog alla när den dagen kommer …

  Versen satt fint, som vanligt 😀 Jag säger som ”Livsglimpar” … sjutton så bra du är på sånt!
  Kramelikram

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s