Hi och hå dessa högtider

Jag måste ha blivit en riktig surkärring, för fy hundan vad jag tycker det är fjolligt med bevarandet av krusidullerna runt varenda högtid. Inte är jag kyrklig av mig heller men måste väl tillstå att utan kyrkans högtidsstunder av firande, så skulle vi kanske inte ha en enda en kvar. Jo, möjligtvis midsommarblotet, det är ju kyrkan oskyldig till för den kommer ju från de gamla asarna, och troligtvis ännu tidigare.

Men allt har sin förklaring, för visst har jag själv varit med att uppehålla traditionerna. Målade ägg med barnen, vippor i riset, skinka till julen, sill och krans i håret och dans runt stänger av tvivelaktigt ursprung, ja, pyntat och stått i. Frågar mig om det inte är vi kvinnor som står för den största påverkan för bibehållandet. Och jag är en av dem.

Utveckling kanske. Den egna i så fall. Inse att allt ståhej beror på en själv och att det faktiskt går att bryta den. Hmmm… då blir det ju inte utvecklande… eller? Ytterligare förstärkning från media gör att hittapået utvecklas i fantastiska riktningar. Förslag på variationer som så småningom blir nya traditioner.

MEN… hur hundan skulle det se ut – utan traditionerna??? Varenda dag precis likadan. Hu, så tråkigt. Så nu lägger du ner Bergalott och hänger på lite grann och inser att några extra ägg kan göra skillnad.

Glad Påsk önskar Bergalott, till de av er som fortfarande läser raderna som präntas här.

😀

 

 

 

 

6 reaktioner på ”Hi och hå dessa högtider

 1. Själv har jag inget påskpynt iår – inte ens farmors ägghöna har kommit fram. Vågar inte då vovven som är här i påsk är STOR och synnerligen nyfiken på allt. Både högt och lågt. Ska iaf försöka få ner julgardinen i matplatsen idag…
  Önskar dig och Bamse en lugn o fin påskhelg ❤❤❤

  Gilla

 2. Pynta eller låta bli, jag låter bli numera. Är nog inte särdeles traditionsintresserad. Men lite god mat vill jag ha, lammstek till påsk är ett exempel, så det åt fd maken och jag (Molly fick smaka) igår, med riktig hemmagjord potatisgratäng till. Och idag åker vi till sonen, blir kanske ägg etc där i eftermiddag. Kram på dig vännen min, ta hand om dig och Bamse.

  Gillad av 1 person

  1. Traditionerna ramlar väl av oss med automatik förmodligen. De unga får ta vid. Jag har, som tur är, min goa vän Siri en trappa upp. Hon och jag gör så gott vi kan i traditionsbruset. 😀 Kraaaaam

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s