Skriva självbiografiskt

Ja, det är JÄTTEsvårt. Rubrik och inledning är ingen större konst men sedan då…

Dela med sig av minnen förstås – varför hände ditt och datt – hur var det under ytan – kunde jag gjort bättre? Det här sista är ett bekymmer. Hur långt ska det dras och hur många ursäkter behövs utan att min självkänsla ska krossas. Själva kartläggningen över hur ett liv passerats går att skriva ner i korta ordalag. Men allt det där som hände emellan……. öööööö… vilken ände ska jag börja dra i – i slutet eller från mitten och lämpligast från början, men det är alldeles

TOMT

Tänk att det ska vara så svårt att skriva om det självupplevda. Objektiviteten fattas och mycket är glorifierat, för att inte tala om att inte överskrida gränserna om hur eländet ibland har fått råda i lite för stora mått mätt. Jag vill naturligtvis ha ett eftermäle som någorlunda överensstämmer med vad jag själv inbillar mig.

Med egna påhittade fantasifigurer är det lätt som en plätt att hitta på historier och låta dem göra lite hur som helst. Ibland när jag jobbar med dem så överraskar de mig. Jaha, ja, ska du gå åt det där hållet du?

Galghängare heter det på scenen och det antar jag är lika inom litteraturen. Läser just nu Nybyggarna och där ramlar det minsann in en hel del galgar som inte har annat att göra än att fylla ut sidorna en stund. Sedan kastas de ut i kulisserna.

Men det går ju inte nu när jag ska ge mig på det liv jag levt. Alla jag mött har haft något att tillföra av både gott och ont, vad jag kan fatta, och de i den inre kretsen ska få veta vad som hände den där människan som var mor, svärmor, farmor, och förhoppningsvis mormor så småningom, (fast hon får skynda sig lite, jäntan, så jag hinner vara med ett tag i den glädjen).

Påskafton och i morgon är det första April.  😀

 

5 reaktioner på ”Skriva självbiografiskt

 1. Asså, kan du inte använda enstaka historier, upplevelser som har format dig och dina val i livet. Det behöver väl inte bara vara omvälvande upplevelser. Det kan ju delas upp i skolår, tonår, möta kärlek, yrkesval, arbete, familj, släkt vänner, annat löst folk som du har mött …
  Skulle vara intressant att höra dig dra i vad som helst faktiskt, skaka loss!

  Gilla

  1. 😀 Tack för det. Skaka loss låter bra.
   Det du räknar upp är i stort redan nertecknat och det är pusselbitarna där emellan som ska fyllas. Det där riktigt personliga, du vet, som små händelser som kan ge de två läsarna förklaring och upplysning om hur det var i stunden.
   Det mesta är ju den egna upplevelsen och det vore nog ganska nyttigt att se på det med de andras ögon. Att använda ett alter ego i skrivandet och hågkomstens stund pågår redan och jag tror att det är en bra infallsvinkel och att sedan göra små egna och dagliga anteckningar vart efter arbetet fortskrider. ”det var då – här och nu”.

   Din respons gav mig nu lite inspiration. Noveller – korta eller långa, så det ger någon form av substans för ungarna. Det är bara de två som är min publik, (så småningom).
   😀

   Gillad av 1 person

   1. Det var skönt att höra, att du fick lite inspiration, det var tanken. Noveller har jag själv funderat på, så många som genom åren bett mig skriva en bok. Men jag sitter som ett nollställt fån, börja vadå, hur då, om vad? Vet inte om jag har mer behov av själva skrivandet än precis som det är, kåserande och saxande ur mitt liv från förr och nu insprängt i samma inlägg. Ungarna och barnbarnen har ju alla tidigare wpinlägg i bokform där de ser vem jag är och hur jag tänker. Kram

    Gillad av 1 person

 2. Mitt tips är att läsa en bok om skrivande av Bodil Malmsten – ”Så gör jag”. Den handlar inte om självbiografiskt skrivande, men om skrivande i stort. För egen del fick jag flera nya insikter och idéer till mitt delvis biografiska skrivande.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s