Ragnarök

Tillbringat tiden med att läsa om forntida gudar. Rätt så intressant o-c-h dråpligt. Fantasin och påhittigheten är formidabel, om det nu går att säga så. Hur som helst så behövde människorna långt tillbaka något att tro på, precis som vi i våra dagar. Bland annat nu när det strax är nyår och de flesta vill veta vad det kommande året ska innehålla.
Kan någon förstå varför vi så gärna vill det? Välgången kommer och går och inte hundan går det att spekulera i hur den kommer att visa sig. Livet är alldeles för uppkäftigt och nyckfullt.

Rubriken var gudarnas slutstrid och världens undergång. De dödade varandra allihop. Ett fåtal blev kvar bl.a Odens två söner lika som Tors två dito. De bygger sig en ny himmel. Yggdrasil stod fortfarande pall och bland grenarna hade det gömt sig två människor som hette Liv och Livtrasir och de blir anfäder till ett nytt människosläkte. Balder ser till att de får leva i välstånd och att det råder fred (fast Balder var ju död). Men nu är det en saga så allt kan hända. Nåväl, men Nidhögg, mörkrets drake, kommer flygande och kommer att än en gång framkalla ett nytt Ragnarök.

Sen rullar det på så där genom tiderna. Snorre som skrev ner de Isländska sagorna på 1200-talet ska ändå ha ett tack, för utan dessa sagor stod vi oss slätt i lite kunskap om hur människorna tänkte och trodde här uppe i norden.

Hur tror vi idag? När faen blir gammal blir hen profet, heter det och inte utan att jag ingår i den gruppen numera. Men inte allt för pessimistisk faktiskt. Jag tror lite annat också. För rätt var det är när det går upp så går det ner. Upp och ner och ner och upp. Ibland i en väldans fart och i ett annat perspektiv så går det så långsamt att vi inte hänger med.

Jaha ja, nu har jag gymnastiserat fingrarna och delat med mig lite om forna tider. Nu är det på plats att sova tycker Bamse som glor från soffan och tycker att jag är för nedrans tråkig som inte fattar att det är sovdags.

😀 Gonatt

4 reaktioner på ”Ragnarök

 1. Snorre och Eddan, asagudar och allt vi läste i skolan, jag var usel på sånt, är det än idag fast jag är väldigt förtjust i filmer med trolleri, magi och sciens fiction ska vi inte tala om, då kan vilka konstiga ”gudar”som helst dyka upp. Kram påre och Go fortsättning!

  Gillad av 1 person

 2. God morgon – hoppas jag. Här är disigt och grått men jag tror inte att någon annan än möjligen Väderguden har med det att göra. Snorres sagor är läsvärda, ska nog leta på dem någonstans i bokhyllorna. Hoppas du får ett gott nytt år – även om det säkert går både upp och ner, det med – och att du dessförinnan har en fin nyårsafton. Kramar dig

  Gillad av 1 person

  1. Gomorron 🙂
   Har varit ute med Bamse och kan konstatera att det faktiskt är ganska skönt där ute i dimmorna. I morgon firas sonhustruns födelsedag och ska ge henne en bok som heter SOM PESTEN av Hanne-Vibeke Holst.
   Det var så här att jag av någon anledning glodde på ett sådant där soffprogram en morgon och då blev hon intervjuad och sa en del intressant, så jag gick in och beställde hennes bok på adlibris. Tänkte att det hon sa var ganska klokt.
   När boken väl kom hem så kunde jag konstatera att ”aldrig i livet att jag läser den här tegelstenen!” Den är nästan större än en tegelsten med sina 846 sidor. Käre värld… hur har man så mycket att säga?
   Så det blir en, hoppas jag, en bra present åt den läs och vetgiriga sonhustrun som eventuellt gillar den. Vi får väl se.
   Kram och ha en fin nyårsafton du också. ❤

   Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s