Waldorf och syster min

 

Idag är en sådan dag då jag har, eller rättare sagt, någon som har kommit in i mina tankar utan att jag påverkats av något speciellt.
När jag var tio år fick jag veta att jag hade en halv syster. Det utvecklade sig till att då och då under åren korsades våra vägar sporadiskt. När hon skulle fylla 70 år tog jag mig i kragen och ringde upp henne. Det blev några år av personliga träffar men så planade det ut. Idag är hon över 90-streckat, så det är alltså ett tag sedan. Nåväl, vi träffades och trivdes så där skapligt med varandra och hon kunde ge mig en levnadssaga. Dels sin egen och en om vår gemensamma far. Fick därmed insyn om hur saker och ting utvecklades under deras tid, ja långt innan jag själv såg dagens ljus.

Men något sa mig något och det kunde jag inte klura ut. Något som hon skavde över. Det är klart att hon hade sina berättelser om hur det var att bli övergiven av far när hon var 13 år. Året var 1938. Hur hon och hennes mamma försökte överleva på både det ena och andra sättet. Bl.a berättade hon att de bakade kakor och sålde på torget när det var som eländigast. Far hade försvunnit ut i periferin och det tillsammans med min mamma. Klart att det skavde, och det kände jag. Kunde även förstå för varenda unge upplever samma sak om någon av föräldrarna bara ”drar”. Bara att detta var i en tid då familjer skulle hålla samman på ett annat sätt, liksom. Hon kom aldrig över det, troligtvis.

Under kriget skickades hon till England till en moster och där kom hon i kontakt med en skolform som fascinerade henne; Waldorf. Väl hemma igen efter en flygtur med ett litet transportplan och under bävan för attackerande tyska flygplan i krigets absoluta slutskede, visste hon vad hon skulle bli. Lärarinna. Så gick åren och hon kom på 50-talet i kontakt med Kristofferskolan och började införa Waldorfska ideologier och hon betraktas idag som en av Waldorfs grundare och förkämpe i Sverige.

Varför i allsin dar är hon i mitt huvud denna dag? Blev tvungen att googla lite och hittade ett par sidor på nätet. Bl.a ett foto av henne och jag tror att det är taget 2015  http://www.barometern.se/familj/mona-cajsa-larsson/
Länkar kan jag lägga in men inga foton. Hon har dessutom en fond som rör den här ideologin ”för barnens bästa” (eller vad det hette). http://www.martinskolan.se/utatriktat/mona-cajsas-fond/ Och Martinskolan låg henne varmast om hjärtat vad jag kommer ihåg av våra samtal.

Nåväl. Hon gjorde något av sitt liv, trots att det var en dålig start. Jag både högaktar hennes insater och bedrifter men jag är inte formad som hon. Jag är hennes raka motsats. Alltså inte en lugn och pedagogisk människa utan en fladdrande fjäril som vimsar omkring lite hur som helst. Både i livet och i mitt sätt att hantera det huvud jag fick.

Oj, det blev långt det här men det kanske har en mening det också. Koppla bort egot en stund och tänka på någon annan. Bamse har varit till veterinären och fått droppar till sitt öga. Det är dagens STORA händelse. Fick tillbaka ett par tusenlappar från skatten igår. Hepp!

😀

2 reaktioner på ”Waldorf och syster min

 1. Fina funderingar kring det som hände och var för så länge sedan – och bra att du fick något tillbaka på skatten, bra att Bamse får hjälp med ögat – Molly gråter också just nu lite extra, får ha koll på det – hoppas det gick som du ville hos advokaten… Kram på dig

  Gillad av 1 person

  1. Det här med att tankar kommer och går och ibland är de lite mer påträngande s.a.s.
   Vad som hände hos advokaten tror jag att jag svarade på igår kväll (nånstans) 😉
   Men varför gråter Molly? Är det löpdags kanske?
   OCH jag hoppas du själv är nöjd med mötet du hade med förläggaren. ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s