Demens på TV

Såg ett intressant program på Kunskapskanalen hur det arbetas på flera fronter för att komma fram till olika resultat. Goda sådana förstås, som att träna hjärnan; gärna aktivera den drastiskt med att lära sig fler språk. Inte för att bli språkkunnig och nå framgång men att hjärnan får ”gymnastik” så att den aktiveras. Sunt leverne förstås och inte allt för mycket stimulantia. Sedan fanns det genetiska svar att få genom att testa sig om man var i farozonen. Åtskilliga åtgärder som presenterade sig och ett av de jag gillade bäst vara att; när man sover, vilket vi ofta gör för lite, renas hjärnan av ett ämne (vad det nu hette) varvid hjärncellerna fick vila. Det är de som blir angripna av den substans som ligger omkring dem. Svårt att fatta men det såg enkelt ut när de förklarade.

Vidare gjordes det sedan länge experiment på donerade hjärnor av 90—åriga hjärnor och över, hur de såg ut. Av tre visades skikt från olika personer, varav den första helt ren och personen hade då förstås inga tendenser på demens eller Alzheimer, den anda bilden hade så där lite lagom med plack emellan cellerna och var förstås dement. Men … den tredje bilden visade ett skikt av plack som nästan täckte hela ytan och… den personen var INTE dement eller hade Alzheimer.

Vad ska man tro? Att glömma vad man ska gå och hämta i ett annat rum godkändes inte som att man var drabbad. Det betraktades vara normal för en åldrande människa. Då kan iaf jag andas ut, och det kändes rätt så bra.

Hur som haver så var det ett intressant program en fredagkväll när ungdomarna på andra sidan gatan samlas och ställer till rackartyg. Gick med Bamse en sväng alldeles nyss och jag tror att ett helt fönster är utslaget in till köksregionerna på skolan. Jaja… läste en kommentar från en beredvillig dam i en diskussion på facebook, där hon påstod att de stackars ungdomarna visst är uppfinningsrika och har framåtanda om man bara vände dem i ”rätt” riktning, varpå jag replikerade hur i all världen vi ska skilja agnarna från vetet. Men jag är så sabla trött på att sabotage och skadegörelse får fortsätta. Fan anamma, jag var med ett gäng ungdomar i byn där hemma en gång när vi vittjade en mjärde. Jag var i 10-årsåldern och jädraranåda vad skäll vi fick. Hela bunten. Hela gänget fick var så goda och trava upp till farbrorn som ägde mjärden och säga förlåt. Alternativet vad att om vi inte bad om ursäkt så fick ingen av oss gå på bio den kvällen. Det var nämligen lördag och att gå på bio i min hembygd – på den tiden var en STOOOOR upplevelse.

Suck… nu ska jag sova gott och ge den där renande substansen som frigörs i hjärnan att flöda fritt, till gagn för mina hjärnceller och framtida behov av ett sundare tänk.

Gonatt 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s