Mantra och mördare

 

Helt plötsligt efter att jag varit alldeles utschasad för några timmar sedan, så infinner sig en mening inne i huvudet på mig: ”Jag har inga bekymmer.”

Ny energi, så in med Bamse i duschen – blåste honom torr – klippte till kalufsen lite varpå han fick belöning och en promenad. Väl utomhus upptäcker vi/jag att världen där ute är full av bekymmer. Går längst den vanliga traden och hör högljudda röster bortöver och in mot villorna. En polisbil rullar iväg åt motsatt håll utefter häckklädda cykelgångar och sekunderna efter kommer några springande i full fart, hojtande och skrikande, varav den ena är barfotad. Först fattar jag ingenting men förstår så småningom att det är han som jagar de två andra som jag ser sticker åt olika håll. En upp i skogen och den andre åt ett annat håll. Inte åt mitt håll. Där står ju den farliga hunden Bamse.
Jag vänder naturligtvis för att inte komma i vägen och frågar några som kommer ikapp mig vad det tror att det handlade om. De antog att en villaägare blivit heligt förbannad och jagat iväg slynglarna efter att de varit in på tomten och gjort skadegörelse. Tuff man – barfota och jädrar vad han sprang fort, men det räckte naturligtvis inte.
Vi återtog promenaden och gick tvärs över gatan för att få det lite lugnare omkring oss.
Jovisst ja. Rundar det lilla kvarteret – kollar in gängen vid skolan där de brukar samlas – småpratar med en somalisk kvinna som bär på en baby, och kommer ut på gatan igen. Då… snacka om bekymmer. Inte mina förstås men borta på gatan står två stOOOra brandbilar, två polisbilar och en sådan där pikè och en hel skog av folk som, liksom jag får lite skådespel så här på kvällskvisten. Bamse och jag gick aldrig förbi och troligtvis falskt larm om eld.

I dagens tidning meddelas det om att det har från juni 17 till början på augusti varit 36 bilbränder här i stan. 14 av dem i ett område som ligger ganska nära. Hur många som har brunnit här hemma redovisades inte men nog är det ett tiotal. Jag har ju faktiskt bott här i två och ett halvt år nu. Innan dess bodde jag i ett hus bredvid och i det bodde en man som jag såg i ett reportage och det reagerade jag väldigt starkt på. Stor rubrik: ”VLT har besökt en berömd mördare.” Öppnar och ser Kenta i stor närbild. Jag skiter i att läsa för jag tycker att journalister är hyenor. Ok, han styckade Fatima och jag har träffat dem båda som grannar. Kenta bodde i samma hus som jag på den tiden och sålde knark. Ett jädrans rännande på tragiska människor i fördärvet. I huset bredvid hade han sin ”fästmö” Fatima, som var en vilde när hon var påverkad. Kunde slå sönder både fönster och dörrar så grannarna var livrädda. Helvetes jävla knark.

Ja världen där ute har bekymmer. Det kommer liksom närmare och närmare även om jag inser att detta har vi framför oss. Alla. Det går inte att gömma sig. Världen tränger sig på och inte svarar den där prästen i telefonen heller. Han med det lilla huset på sin tomt söder om Hjälmaren. Visserligen sa han att han var svår att nå. Han lägger telefonen på köksbänken sen är han väl ute hela dagarna. Klok man. I morgon får han besök av mig vare sig med eller utan telefonkontakt. Landet fungerar lite annorlunda än inne i en stad. Öppna dörrar – långt borta från smågangsters, för i en by känner alla alla och håller noga reda på vem gör vad. Rätt så bra. Så var det när jag var liten och växte upp. Iofs så håller man koll på folk i några höghus också, och väljer vart man ska gå om det är mörkt. Fast jag är inte rädd egentligen. För bakom varje fasad av både människor och stenmurar så finns ett ämne till en historia.

Så vart det skrivet. Det första med mantrat var det viktigaste att få ur mig. Ett mantra som jag ska hålla fast vid så det sjunker in ordentligt.

🙂 Gonatt

En reaktion på ”Mantra och mördare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s