Kvinnlig rösträtt 100 år 2021

Förmodligen kom denna tanke från ett svar på en kommentar.

Hur ska detta STORA firas? Det finns de som fick rösträtt före 1921 och klart att det måste ha firats på ett eller annat sätt. Egentligen är det förfärligt lång tid, kan tyckas, men ändå möter vi förtrycket lite då och då, för att inte tala om hur miljarder kvinnor fortfarande befinner sig röstlösa, OM de inte under hot gör som mannen bestämmer. Vi vet att kvinnor blir mördade när de vågar stiga fram och höja sin röst – fortfarande, och kommer att bli.

Rösträkningar ute i världen visar hur det fifflas med valsedlar och då räknas både kvinnliga och manliga röster utanför demokratiska former. Den som har störst makt tar ändå över. Ofta med militär hjälp.  När 17 ska det bli ordning? Lär förmodligen ta några hundra år till, innan vågskålen ligger i balans.

Sådana här tankar dyker upp lite då och då och jag har försökt att släppa engagemanget – inte bli för stridig – inte galet rabiat, utan behålla lugnet och inse att jag inte har någon tid att göra något åt det. Vara tacksam att jag slapp förtryck och att jag idag kan vara tillfreds med att jag under mitt liv fått lägga min röst utan nämnvärd påverkan annat än från föräldrarna som var med och formade livet. Mitt liv. Tänker ofta på min far och farfar som stred på barrikaderna, inte bara i röstfrågan utan om allas lika värde i vårt land, (min far föddes 1901 så kan tidsomfånget begripas bättre). För den skull behöver jag inte längre lyssna på just vad dessa två förmedlade, för ordningen har förändrats radikalt mellan partier och blocken. Far skulle väl snurra i sin grav men hade redan sina sista år upptäckt falsarierna inom eliten, så idag skulle han kanske haft en annan uppfattning. Svårt att lämna gamla sanningar som blivit alltför luddiga i kanterna. Det var rakare rör på den gamla tiden. Nu är allt inlindat i lögner som stoppas under borden. Ett politiskt språk används för att inte begripas. Tillknycklat och anpassat av media för att förringa, vinkla och leda folket in på ”passande” tankebanor.

Nä, vad är det här? Måndag och en hel dag ligger framför mig utan åthävor. Bör göra något intelligent? Eller muskulärt? Men vaddååååååå… klockan är ju lunchdags….

2 reaktioner på ”Kvinnlig rösträtt 100 år 2021

  1. Intelligent! Muskulärt! Roligt? Tror jag tar det tredje alternativet men har inte kommit på exakt vad. Gick å andra sidan en runda i förmiddags.
    Det är blåsigare på balkongen idag så stunden där blir nog inte så lång. Men lite sol vill man passa på få på sig. Och är rejält påpälsad. Tillräckligt? I morgon ska det regna. Rejält dessutom. Men då ska jag ha både roligt och trevligt på biblan.

    Gillad av 1 person

  2. Ja, 1921 var första gången myndiga kvinnor fick gå och rösta i vårt land. Det har hänt väldigt mycket under dessa hundra år. Tack och lov att det fanns starka kvinnor som stred på barrikaderna. Ja det fanns män också, men utan att kvinnorna själva hade kämpat så hade nog frågan slumrat länge till…. Jo, andra tider idag, andra problem…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s