Höstlöv och dialekt

Född i Småland och naturligtvis är det från de orter jag växte upp på som format. Den ena med utpräglad småländska och den andra med lite mer förfinat tal lite norröver i de djupa skogarna. Att jag idag låter rikssvensk beror på att inom familjen talades västmanländska och det skymtar igenom emellanåt. För att fånga språket från barndomen behöver jag vara i lag med de ortsbor som finns kvar, eller vid ett oförhappandes möte.

Sa de vau så möe te skriva um? Jau, vaffö inte. En ha la rätt te göra som en vell.

Nu var jag tillsammans med en västernorrbottning under en tid och naturligtvis anammade jag även den dialekten, men… den sitter inte rotad från barnsben, men ett och annat tar jag till ibland. Som ”då om dan – nu om dan”. Även att lägga talet långt fram i munnen och spotta ut orden. ”Jo, te ä pare te arpeta, vett du”. B spottas fram till ett P och D till T.

Ja, just det. De va de om de. Nyss hemkommen från en härligt frisk promenad. Löven faller ner i tyngden av vätska, fångas och singlar sakta ner till jorden i den svaga vinden. Solen glimtar fram stundom och luften känns så där ren ni vet, som den ska, utan att tänka på hur förorenad den är. Då vill jag bara tro att naturen tar hand om sig själv.

Ä du inte redit vetti, vet du inte att dommedan ä nära? Sau står dä i uppenbaurelsebouken, åsså hos han den dära Stradivarus nönting. Näe, faen, dä ä ju ena fiol! Jasså… ena såg? Jahau du. Men ho Greta då, sa de inte bli enna bättre nu då? Jahau, du tror dä. Vi får la si.

Trevlig lördag 🙂

 

 

 

 

 

7 reaktioner på ”Höstlöv och dialekt

 1. Hahaha … underbart 😀
  Angående din kommentar hos mig. Är det okej att jag flyttar över den i ett lösenordsskyddat inlägg? Vill inte tappa bort så kloka ord. Såg inget i det som inte är värt att lägga ut, men vill du inte så vill du inte.
  Kraaaaaaaaaaaaaam ❤

  Gilla

  1. Det behöver du inte göra. Tänkte på hur andra kan tycka och du får skämmas över din bekantskap med mig. Du vet ju hur jag kan svamla men det vet ju inga andra.
   Apropå så tänkte jag vidare om hur vi alla är fångade och offer för ett gammalt kolonialt och imperialistiskt tänkande. För rasismen uppstod ju visst inte förens kolonialmakterna började transportera människor som boskap. Men iofs så fanns och finns redan i bibeln och koranen stor skillnad mellan människorna. Framför allt kvinnosynen.
   Kommer inte in på din lösenordskyddade sida men det får vi ta en annan gång. Kom ett meddelande om att gå in direkt men det gick inte.
   Kraaaaaaaaaaam på´re 🙂 ❤ ❤ ❤

   Gilla

   1. Prova en gång till, med samma lösenord som vanligt …
    Jag vill behålla din kommentar, om du går med på det. Dina ord är mycket värda för mig. ❤ ❤ ❤

    Gilla

   2. Har inte godkänt kopian av din kommentar förrän du kände dig okej med att jag gjorde så här. Nu kan du läsa din egen kommentar igen, fast kopierad av mig … 😉

    Gillad av 1 person

 2. Härlig småländska nu har fått till där i text! 😀
  Min pappa var smålänning, men vi bodde inte där utan i Borås. Mamma född där och pappa gjorde värnplikten där, och sen blev det som det blev. Men hälsade på släkten i Småland gjorde man ju emellanåt. Minns bara inte hur det gick till innan pappa köpte bil.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s