Hyllning och tadel

 

Jag är jublande glad över Margareta som jag vet just nu sitter med ett glas champagne och firar lite av det som hänt med hennes bok och idag stor bild i en kvällstidning.
Men… jag upprörs av en annan anledning och kanske för att jag har en instinkt som säger mig något annat om människor i stort. Alldeles för ofta har jag fäst blicken och upplevt själv, hur revirtänket kan komma i dagen.

I det förra inlägget som jag skrev nämnde jag ” jag är bara en skrivhungrig amatör som trotsar den etablerade kulturen.” (Då visste jag inte vad som skulle hända idag.)

Varför det undrar kanske någon? Jo, det vill jag tala om för nu kommer bitchiga bergalott fram ur gömmorna.
Så mycket skit det finns allt ifrån de som befinner sig i författargrupper och som låtsas vara kulturella, upp till svenska akademins högfärdsarrogans, är bland de största egotripparna med sitt högmod och inbillade intelligensnivå. Klappar sig för bröstet och vet absolut bäst därför att de är pålästa. På vad? Lånad intelligens och kunskap är ingen egen sådan.
Nu har det skrivits en superviktig bok om ett STORT samhällsproblem, där vanliga människor som du och jag kan bli drabbade av. Och där ingen ser vad som händer. Aningslösa är vi när någon i bekantskapskretsen oförmodat tar livet av sig, som exempel.

Nu rullar det på och har utgivits en bok om spelmissbruk som skrivits av en vän till mig. Varför delar inte alla beskäftiga ryggdunkarna på media in på sina statusar och hurrar för min författarvän att hon har lyckats. Erkänner att de läst hennes bok och veta dess betydelse. Och… när hon just idag ligger på första sidan av Aftonbladet och full sida med en intervju inne i tidningen.

Nej, ingen, jo, jag och en till av säkert ett hundratal, delar in på min sida för att få spridning till oanade intressenter som lider alla helvetets kval, eller sitter på den ekonomiska ruinens, eller ännu värre, på gravens kant, för att de inte orkar längre. Ingen vet. Ingen – för detta missbruk döljs med suveränitet och tysthet.
De övriga stannar vid ett grattis och oj så skojigt osv. Varför undrar jag förstås och jag tror mig förstå när jag i andra sammanhang har mött samma fenomen. Avundsjukan. Fariséerna. Eller… är folk dum i huvet? Ja, ja, jag vet att jag är en bitch.

 

självgodhet i bjärta färger

i skuggan under en ek

kronan skyler och försöker dämpa

denna falska lek

i nattsvart mörker stjärnor lyser

tankar om storhet för egen del

klappar sig själv på axeln

fattar inte

något är fel

 

 (liten betraktelse från 2012)

2 reaktioner på ”Hyllning och tadel

 1. Du trogna vän – efter din tidigare undran lade jag in motsvarande – och fick några delningar till… Kanske är det som det nog varit ofta för mig – att man inte tänker på att dela. Jag har nog ofta nöjt mig med ett ”grattis”. Glad att du morrar å mina vägnar, glad åt att du finns och att min bok finns och att den ändå fått så mycket uppmärksamhet. Men visst är det så att jag uppskattar de av er som gör som du och tänker som du. Kramar och skål!

  Gillad av 1 person

 2. Morrar…? det är bara förnamnet för jag överfölls av hur svårt det är att hjälpa andra med det svåraste och det är att dela med sig, För hur det än är så är det marknadsföring som gäller och den absolut bästa är, och det vet vi, mun mot mun-metoden.
  Upplever det så intensivt eftersom ”vänner” inte ens vill ge en kommentar över vad som skrivits av mig. Total tystnad och jag vet genom dig att jag skrivit bra.
  Ja, den där marknadsföringen är vi, nog alla, väldigt dåliga på. Men… när det gäller världsliga saker, som prylar och annat tjafs som ingen personligen kan tjäna något på, då jädrar i min lilla låda. Du måååååååååste köpa den nya goda osten. Du mååååste köpa den där hudsalvan.
  Moahahhaa… 😀 jag är visst inte riktigt tillräknelig idag. Har känt av det hela dagen och kanske är det för att jag fryser och tycker att det är lite allmänt tråkigt.
  Mu ko jag på att jag fick en hel flaska whisky av min bror igår. Japp, en liten virre så ska du se att jag blir snäll igen 😀
  Kram och hutt ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s