Oktober kröker sin uttröttade rygg…

… och inväntar november som vill ta över det långsamma och mödosamma arbetet med att få allt att gå till vila. Vila för jordens barn ingår inte i processen för de får trixa och fixa bäst de kan. Hetsen att vara i varat och ignorera att jorden vrider sig i sitt ständiga lopp.

November står stark och redo till förgängelse åt allt som växer och bonden vänder varsamt mullen för att krossas av snö och isiga vindar som kommer att vina över slätt, berg och dalar.

Novembers intåg ses kanske som något negativt men den har sitt syfte. En gång för länge sedan fanns ingen specifik benämning av indelningen i månader. Tiden hade sin gång. Människan var väl medveten om vad som skulle göras utan att ha en almanacka att gå efter.
Nu tänker jag på hur det för ca femtusen år sedan vandrade in ett jordbrukarfolk här i norden. Långsam anpassning från där de kom ifrån. De hade med sig får och en ny tid gjorde sitt intåg. Jägarna som kom först hade redan skaffat sig erfarenhet, och vad vet vi idag om dessa båda livsformerna sammanförde och levererade kunskap till varandra? Vad gjordes då om dan? Förmodligen var redan det inskaffat i visten och grophus som skulle gagnas under vintern. Föda till överlevnad.

Hmmm… kan inte skylla på mina Annor för här sitt jag och kverulerar om något som fingrarna präntar ner. Kanske? Eller går det med fantasins hjälp att forma fram fakta? Hjärnspöken och faktiskt så funderar jag på varför jag alltid backar så förbenat långt. Femtusen år bakåt och vad har jag för mening i det? Det kan förekomma då och då när jag är i diskussion om något. När jag säger att si och så var det förr om dan. Då känner inte vederbörande igen sig för hen tänker inte längre än ett par årtionde tillbaka. Då får jag antingen förklara eller så står jag över, det beror på ämnet om det är viktigt eller ej.

Att filosofera betyder att det varken är rätt eller fel och det brukar jag luta mig emot. Filosofin över livet och världen har faktiskt förekommit väldigt länge. Men… jag tror inte att det förr om dan ventilerades så mycket över det. Då tror jag att livet var det som pågick och döden var slutet. Inte mer med det, liksom. Ritualer kanske i någon form och kanske det, som hos indianerna, fanns de sälla jaktmarkerna. Jakt. Allt startar med jakt och pågår än idag. Om just jakten skulle nog mina fingrar mangla ner en hel del om, men nu ska de tvätta håret och rulla det på spolar, för nu ser skribenten anskrämlig ut.

Mina Annor har visst åkt på gemensam resa någonvart – har inte en aning.

6 reaktioner på ”Oktober kröker sin uttröttade rygg…

 1. Ann-orna har väl tagit lite ledigt, som Agnes… Molly och jag har just gått runt Lötsjön, skönt väder – det kom några snökorn i morse, men de försvann nästan innan de hann ner. Lycka till med hårspolarna, sådana kunde jag aldrig hantera när det skulle till, rullade alltid åt fel håll! Kram

  Gillad av 1 person

 2. Jasså minsann, har Agnes också tagit ledigt. Det behöver de nog, hela gänget.
  Om du nu rullade hårspolarna bakfram så kan jag tala om att så gör min hjärna om jag ska backa med en släpkärra. Rattar åt fel håll.
  En gång, jag tror att det var när broder min fyllde 60 år så hade han som vanligt anordnat lite trevligheter runt gården med tipspromenad och lite annat tok. Bl.a hade han grejat med en liten barncykel så att den styrde åt fel håll.Lite lagom lutning neråt i backen så det var bara att ge sig iväg. DET var det ingen som klarade av utav alla gästerna. Sen om det berodde på bålen som bjöds omkring på eller om det är normalt svårt, det vet inte jag.

  Gillad av 1 person

  1. Hoppas att du en dag ska kunna läsa min outgivna bok om völvornas väg till Tunaguldet. 600-talet – före vikingatiden. men det lär dröja 600 år till. Hehehehee… är beroende av teknisk och illustrerande hjälp. Annars skulle jag skicka över på bumsen. 😀

   Gilla

 3. Min Nea sprang kanske och gömde sig. För inte har hon varit till nån hjälp inte, inte idag. Eller i går. Å andra sidan är det fortfarande några timmar kvar av torsdagen. men nu ska det först bli lite mat i magen. Läste om ”Reuben” och blev hungrig. Det var ändå dags. Hög tid rent av.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s