Skapande

Har i dagarna även upplevt något som jag uppfattar som ”det roligaste jag vet”. Mina gamla teatervänner, de där åldrande entusiasterna som trots mycket hög ålder vill glädja andra från scenen, tvingade mig bokstavligen tillbaka till gruppen i våras. Mycket motvilligt åtog jag mig att bli deras regissör och projektare för att få till stånd en teater/kabaré till våren 20. Vi övar var fjortonde dag, så det finns göra under vintern som ligger lite tröstlöst emellan.

2011 framfördes ett större skådespel på annan plats och med annat folk och i mina gömmor nere i källaren finns en hel del kläder kvar. Ett spel som hade ett tidsspektra från Gustav Wasas tid fram till 1920 då industrialismen var ett faktum. Nåväl… under arbetets gång så har jag glädjande nog kunnat leta fram kläder till två av aktörerna. Den ena ska vara Härold för ”Folkets fostran” och den andra är en 87 årig man som ska ha den klänning jag hittade från 20-talet. Han ska sjunga Violen från Flen och vad passar väl bättre för att förstå ”municipalsamhälls-jeunesse-dorée”.

Alltnog… den där kungliga härolden ska naturligtvis vara en pompös gubbe som framför besluten som fastslagits åt ett folk som inte förstår bättre. Hon som ska framföra det är en kvinna i rullstol och lite turligt har en altröst och det fantastiska är att hon har en rullstol som kan höjas upp. Så den stora slängkappan i svart från mina gömmor fanns redan klar i mitt huvud. Att jag utöver den, hittade det jag trodde var borta för alltid. Två kreationer till manspersoner från 1700-talet, med krås i hals och runt handleder. Därtill en imponerande svart huvudbonad, modell karolin, med svart plym. Nu hänger allt nystruket på galgar. Violens klänning finns redan hos den 87-årige aktören, som passade precis i munderingen med en liten vit basker till. Så söt och vad det mest fantastiska är att en man i den åldern fortfarande har barnasinnet kvar och vågar vara barn. För det är precis som jag känner. Att utmana ålderdomen med att leva den fullt ut i så stor utsträckning man kan. Det finns liksom ingen återvändo. Det finns inte tid till ånger och det bästa… locka andra till både eftertanke och skratt.

Jag lekte aldrig som barn. I alla fall ytterst sällan. Vi bodde så till och dessutom lite outsiders i en ort då det inte var så populärt att vara visionärer och banbrytare, som mina föräldrar var. Men det är en annan historia där dessa två skrev, byggde, och framförde ett av landets första bygdespel, endast en före och det var ”Himlaspelet” i Dalom. Jag var liten – jag var med – smittades troligtvis redan då.

😀

 

 

7 reaktioner på ”Skapande

 1. Vad det låter härligt och icke-novembrigt! Kul med farbrorn som viol, och fantastiskt att du har klädseln åt flera!! Jag SKA komma och titta när det beger sig – kram i lördagsaftonen, vi är på Addarsnäs och försöker få upp värmen i huset, har burit ut två döda i fälla möss… Ser inga andra spår. Ha det gott!

  Gillad av 1 person

 2. Ja det låter ju jätteroligt! 😀 Tänk om man skulle lägga nåt sånt som förslag till vårt bibliotek här, till nästa års arrangemang och grupper. Vi håller ju på med lite brain-storming.

  Gillad av 1 person

  1. Finns ta mig 17 inget roligare än att några grabbar tag i och framför något spektakel. Varför inte ha roligt? Gör det till en studiecirkel. Lite macklamang med att fylla i deltagarlistorna men det är värt besväret för det stöd man kan få kan betala sig. Lycka till med förslaget iaf. 😀
   En sak som är alldeles sann är att nästan varenda människa vill ta det där steget att tala/stå inför publik, men de vågar inte förrns någon ger dem en ordentlig knuff i ryggen. Därför ar det väldigt bra att ta till humorn för den är alltid en förlösare mellan aktör och mottagare.
   Vår pianist började en gång spela introt till fel melodi, varvid sångerska lugnt klev fram och sa: Nehej du lilla Stina, nu får du ta och spela det du ska. Jahaaa, sa lilla Stina, är det din tur nu? Skrattade gjorde hela salen över det enkla och spontana replikskiftet.
   Eller vid en annan gång då vi fortfarande hade manus i handen. Två gubbar som senare skulle agera änglar jobbade friskt med sina repliker men plötsligt blev den ene tyst. Vilken sida är du på, ropade han då. 16 kommer svaret. Aj fan, jag är bara på sidan 14. Repliker skådisar emellan som gör sammanhållningen stor och som förlöser skratt och goda minnen. 😀 Visst är målet viktigt men resan är och ska vara glädjen i arbetet. Se och vara med om hur självkänslorna växer hos var och en.

   Gillad av 1 person

   1. Ja snälla nån! Blotta tanken på att stå upp och prata OFFENTLIGT! Huvva! Nej!
    Men är det nåt man är intresserad och man vet att man kan ämnet – ja då kan det vara en helt annan femma.
    jag blir nästan lite avis på dig, att kunna vara med om nåt som är så roligt. Man kanske skulle…. kolla upp läget… liksom…

    Gillad av 1 person

 3. Det här låter så oerhört roligt. Blir allt lite avundsjuk på dig 😉
  Du får på det här sättet leka hela livet, även om du inte lekte så mycket som barn.
  Jag lekte jättemycket som barn, till skillnad från dig. Kanske jag fick min kvot då … eller så leker jag mer inombords idag …

  Jag som inte är så allmänbildad fick anledning att googla här också. Visste inte alls vad ”municipalsamhälls-jeunesse-dorée” betydde. Fattade inte ens att det fanns med i sångtexten. Hjälp mig att förstå innebörden. Har jag fattat rätt om jag översätter det till ”tätortens gyllene ungdom”?
  😉 ❤

  Gillad av 1 person

  1. Alldeles rätt. Flen var en tätort resten byar och socknar runtomkring. Varför det kallades municipalsamhällen var väl kommunal högfärd kan tro? 😉 Nä, jag vet inte just det men orden ligger rätt i visan.
   😀 ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s