Morgonjox

 

Om det här vädret fortsätter kommer kylan att ge oss oanade höjder av snö så småningom. För ett vet vi säkert – det har den alltid gjort. När det börjar nypa i näsan och biter i kinder och gamvecket under hakan – fingrarna styvnar och vantarna inte räcker till. Ångern att inte ha tagit på de där extra strumporna för att slippa känna att tårna helt plötsligt befinner sig innanför pannbenet. Då är det vinter.

Jag är så pass gammal att jag fått uppleva hur mor lindade in fötterna i tidningspapper. Pjäxorna mina var lite för stora eftersom jag fick ärva dem efter min bror. Allt kunde och skulle tas till vara. Skor var kostsamt men det var däremot inte skinn i olika former. Jag bar en mössa av rödräv och en liten päls i samma material och syrran hade någon form av kalvskinnsjacka med mössa till. Då frös vi inte någon av oss. Välgjort sytt av modern på en trampmaskin från Husqvarna. Själv gjorde jag likadant när min dotter var liten, fast jag hade en likadan med sladd. Hennes farfar hade en bunt med kaninskinn och av det blev det en vindtät liten kappa med kanin som foder. Det räckte inte till en mössa men väl till en liten muff. Idag är det ytterst få som vet vad en muff är men idag finns google. Man behöver inte veta så mycket. Finns det bara någonstans att ladda upp i ett eluttag så finns inga hinder att nå all världens kunskap. Förr stod det band i hyllorna med Nordisk Familjebok och andra band som det gick att googla i. (Jaja, det där var lite långsökt kanske.)

När jag skriver kommer det nu om dan upp mycket från barndomen. Det ingår kanske som ett gratispaket från någon glömd katalog, typ Åhléns eller vad de nu hette. De där katalogerna som låg på utedassen och där bladen revs ur och gnuggades tills de antog en icke glansig yta. Allting fyllde sitt ända-mål, kan man väl säga, så ingen ska behöva påstå att vi inte var miljövänliga på den tiden.
Inte var det heller något som skulle förfaras vad gällde maten, men en gång gick det för långt i mitt barnasinne som satte sig fast ordentligt och något jag heller aldrig ätit som vuxen. Det var när mor av någon beskäftig fiskare fick en ål att tillreda. Dumt nog ropade mor på mig när bitarna av ålen låg i kastrullen och jag fick se att de kråmade sig fast ålen måste ha varit stendöd vid det laget. Det blev en skräckupplevelse att se något röra sig som sen skulle ner i min mage. Kommer inte ihåg hur mor bar sig åt för att få i mig den och kanske det inte heller gick. Men, mödrar har klurat ut värre saker för att få i sina ungar mat. För egen del hade jag ungar som inte gillade spenat och då var det ju bara att göra gröna pannkakor.

På fönsterblecket smattrar det betänkligt. Bamse muffar åt mig från soffan och vill påminna att han behöver komma ut. Jaja, vi ska, tänker jag men säger det inte högt för då hoppar han ner och springer iväg ut i hallen. Jag ska hinna lägga in det här morgonjoxet på bloggen.

Gomorron 🙂

 

 

 

9 reaktioner på ”Morgonjox

 1. Vad jag minns hade jag ofta gummistövlar med strumpor och raggsockor blev inget glapp mellan pjäxa och byxa dör snön kom in och smälte. Gummistövlar var bra när vi hoppade i snön och byggde snöhyddor och snö fort inför snöbollskriget på skolgården. Här i södra Sverige väl väl ett annat klimat också.

  Gilla

  1. Jag växte upp på det småländska höglandet och fyfaderullan vilka vintrar. Kritvitt omkring och med iskristallerna hängande stillastående i luften omkring.
   Som fjortonåring gick färden till Mälardalen och har bara något enstaka år upplevt detsamma här uppe.
   Gummistövlar – bra förstås för busiga grabbar men timida och ängsliga små töser stod väl mest och hängde på skolgården. Tror inte ens vi hade gummistövlar fast Gislaveds Gummifabrik bara låg en dryg mil bort.
   Men håll med om att barn och ungdomsåren kan ge otroliga flashar av både känslor och bilder ur det liv man levt. Ibland känns det som en hel skatt av både roliga äventyr och katastrofer på rad, och en smula av vemodet skimmer över det som en gång var. 🙂

   Gilla

   1. Jag trodde du var från norröver i landet, Gislaved ligger t.o.m. söder om Sjuhäradsbygden och Borås. Gummistövlar var kanske en 60-talsgrej i mitt område. Jag har nog alltid haft lätt att ta mig till och komma ihåg känslor och händelser från barndomen, vilket med jämna mellanrum poppar upp särskilt om man som jag börjar reflektera över saker och minnen. Sedan vet jag att vissa saker och händelser som kompisar berättat är helt borta för mig.

    Gilla

   2. Isaberg var platsen med Norra Hestra som ortsnamn. Svinkallt ställe och jag är äldre än vad du är så mina hågkomster är från 50-talet. Flyttade norrut i början på 60-talet.
    Det poppar upp massor när jag nu sitter och skriver, vad jag kallar, mina memoarer. Allt vad jag kan minnas så att mina efterlevande kan ta till sig det som jag inte hade tillgång till. Mina egna föräldrar lämnade ett ganska stort tomrum efter sig vad gällde deras levnadssaga och det stör mig lite för första halvan av 1900-talet var en omvälvande tid. De upplevde två världskrig och måste ha haft mycket att berätta.

    Gillad av 1 person

 2. Härligt inlägg, jo även jag hade muff, mamma sydde så syrran och jag var ofta väldigt fint klädda.
  Min Frasse go bananas när jag drar på mig strumporna och långbyxorna, så det smyger jag med om tiden för utegång inte stämmer med sockpåtagningen. Kram

  Gillad av 1 person

 3. Just ja, pjäxorna, svarta, stela, insmorda av pappa med skosnören som frös till issnören och all jäkla snö som kröp in och ner under plösen. Iskalla tår som syrran och jag stack in i elementet för att tinas upp, efter timmars åkande i backarna. Kram igen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s