Psykisk ohälsa, våld och melidrutter

Alla funderar säkert på att psykisk ohälsa förekommer så ofta nu om dan. Den har alltid funnits och även långt tillbaka accepterades det väl ganska skapligt? Visst blev barn mobbade då som nu när det visade sig att det inte stod riktigt rätt till, men det är lite underligt att det då lika väl som idag att somliga gått genom livet och haft det vi i dag diagnostiserar – och klarat sig bra. Vad jag funderar på är om det är så mycket vanligare i dag som då. Då hade vi bonde och arbetarsamhället om vi räknar bort adeln som är i minoritet. Vi är idag så många fler, vi lever annorlunda, vi är mer upplysta osv.

Det är en annan sak jag även undrar över och det är om vi slogs lika mycket då som nu. Våldet har ju funnits det också och visst hände det att någon miste livet, men nu om dan är det på löpsedlarna var och varannan dag. Nu senast här hemma om pojken i stadens stora park, Vasaparken, livligt trafikerad mellan city och centralstationen, som blev överfallen och huggen i ryggen med kniv av ett gäng. Han dog han också.

Sen kan jag sitta en stund under nätter när jag inte kan sova, och chattar mellan kanalerna på tvn. Bara våld och oftast kvinnor som blir mördade. Undrar hur eller om de som gör filmerna lutar sig mot statistik, eller ligger det djupare än så, att det handlar om vilket värde en kvinna har kontra en man hos producenterna?

Det ovan skrivna bara kom för jag är trött. Har varit iväg och lyssnat på den lilla sånggruppen och den 98-åriga pianissan. Jädrar vad hon öste på med boogiewoogie och rock, blandat med lite lagoma melidrutter till kören SOM, trots det ovan sagda har ett överskott av vithåriga kvinnor. Jag är bra burlesk som vrider allvar till dumhet. Men det är ju jag det som borde lägga mig å sova middag men nu är det snart helgringning så det är lite sent påtänkt.

(Blev tvungen att redigera lite Helgmålsringning blir det väl inte en söndagskväll – möjligtvis Jesper)

2 reaktioner på ”Psykisk ohälsa, våld och melidrutter

 1. Visst upplever vi att våldet ökat, men många mätningar menar tvärtom. Kanske beror det på att vi har fler kanaler och man rapporterar mycket mer av vad som händer långt utanför vår kommun/stad eller liknande. Det är också långt fler nyhetsrapporteringar på dygnet än vad vi hade förr, dessa sändningar måste fyllas och det blir att vinkla händelser så att det verkar viktigare och större än de egentligen är. Förr kanske vi bara läste den lokala tidningen, som ofta skrev om det som viktiga saker som hände i området. Numera använder man också andra ord, förr gav ett vanligt slagsmål utanför krogen inte en enda notis i tidningen, nu slås det upp med orden ”misshandel” ”gängvåld” och vi tolkar det orden på ett helt annat sätt än ett skärmytsling, bråk eller slagsmål mellan några personer eller ungdomar. Så är mina ogenomtänkta tankar.

  Gillad av 1 person

  1. Det är ungefär vad förmodligen de flesta tänker. Så även jag som en del av det hela. Ungefär som vädret. För lite sedan dök det på min mobil upp ett meddelande från en nyhetskanal: TRIPPEL-varning för snökaos.
   Det blev vare sig snö eller kaos. Katastrofen togs ut i förskott. Allt uppförstoras för rubrikerna. Men krasst kan vi allt tillåta oss inse att våldshandlingarna ökar trots att motsatsen ihärdigt förnekas.
   I den bok jag läser av Kajsa Telander berättar hon om hur hon en gång såg en gammal dam nere i tunnelbanan gick fram till ett gäng (på den tiden punkare med målade och stentuffa anleten) och räckte fram en kasse med nybakade bullar, egenhändigt bakade och doftande förmodligen ljuvligt efter att Kajsa själv kunde se hur deras ansikten förvandlades till mjuka linjer och hur de tacksamt tog tanten i handen innan hon försvann. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s