Aslögs bok

 

Lägger ut lite text om min Aslög som faktiskt har stigit ur novellen jag skrev för lite sedan och nu har hon tagit sig från Island och ska naturligtvis vidare. Hopkoket av vidskepelse och gnytt är faktiskt riktigt kul att fantisera om. 😀  

Aslög lyssnar och tänker på den känsla hon hade på klippan under gårdagen. Att hon ville bort och finna någon annan plats att leva på. Bort från onda tungor och den illvillighet som hon omges av. Hon frågar och den gamle ber henne att sätta sig på golvet och stilla sig. Aslög gör som hon blir tillsagd och kvinnan sätter sig framför henne.
”Nu tar du fram dina vita och lägger dem varsamt i händerna.” Aslög gör som hon blir tillsagd. ”Nu ställer du frågan du vill ha svar på och tänker på något vackert du varit med om. Det kan vara en sommardag eller en lek du lekte som barn. Ja, vad som helst som får dig nöjd och lugn.”
Aslög förstår inte men gör som hon blir tillsagd. Tänker på barndomens bad och lek runt de varma gejsrarna. Veris alltid med och vakande över dem. Solglitter i vattenkaskaderna och ungdomlig glädje. Plötsligt inser hon att hon inte vet vad hon ska fråga om men tanken från gårdagen formuleras om till en önskan att få en blick in i framtiden. Hon återvänder till gejsrarna och återkallar känslan av frihet och känner underjordens väsen som kastar upp vattnet i livskraftiga andetag.

Som en örn glider hon sakta över jorden. Befinner sig över en lugn fjärd där en ås går ner i djupet av ett innanhav. Cirklar en stund över platsen och känner en helande kraft som betyder frid. Hon följer åsen norrut genom skogar och kommer ända fram till fjäll som reser sig, stolta och lugna. Inte som hennes eget lands karga och ibland vredgade toppar med utbrott av eld och aska. Vänder och kommer åter till bukten vid innanhavet och seglar över den fridfulla platsen en stund, för att därefter låta uppvindarna leda henne ut mot ett större hav. Tillbaka igen över land och ser en bygd med människor där hennes nyfikenhet tar överhand och hon landar försiktigt i en talltopp för att beskåda vad som händer där. Människor, hästar och en förgylld hall, så stor att hästarna med sina ryttare tar sig in genom öppningen. Hon lyfter vingarna och svävar en stund över hallen med sin stensatta innergård där det vimlar av människor som hastar ut och in på olika ställen. Hela den stora hallen är omgärdad av mindre boningar där rök stiger upp mot henne som kittlar hennes näsa och hon känner att hon är hungrig.

”Nå? Hittade du vad du sökte?”
Aslög öppnar ögonen mot kvinnan som sitter framför henne.
”Ja, jag tror det men så blev jag hungrig. Och nu kommer jag på att jag glömt fråga om ditt namn.”
”Varför måste alla ha ett namn? Jag är här, jag finns i det som är min tid, och det räcker för dig och alla andra.”
Kvinnan snörper på munnen och tiger om sin person. ”Jag har fått i uppdrag att söka upp dig och mina gamla vita benknotor ljuger aldrig. De är små och nästan obefintliga i storlek, jag nästan som sandkorn, och de och jag ska snart försvinna. Men först har jag ett uppdrag och det är att få dig på den bana som du är satt av gudarna.”
Aslög tiger och finner sig i att vara en utvald. Det känns befriande på något sätt. Det finns ett liv utanför och bortom som väntar. Ser på kvinnan som verkligen är som ett vandrande lik. Trasorna som hänger slappt på en mager och tunn kropp. Böjd rygg men ögon som brunnar av outsäglig erfarenhet och visdom.
”Det kommer snart ett skepp som du ska följa med på. Innan dess ska du hinna lära dig vad som tövas. Du får då snöra dina bröst och klippa ditt hår och göra dig till en ung yngling för att gå ombord som sjöman. Ta dig fram till ditt mål på okända vägar och dem kan jag inte följa dig på. Jag stannar här till slutet.”

Fortsatt trevlig dag. Snart ska jag på galej. Tänk va? Upp och ner som en jojo denna dag.

😀

2 reaktioner på ”Aslögs bok

 1. Först nu har jag haft ro och lugn att läsa om Aslög – och jag tycker så om ditt sätt att berätta, lugnt, fullt av visdom och samtidigt spännande, lockande till fortsatt läsning. Skriv mera, skriv om Aslög innan hon blev den gamla Aslög, berätta vad som hände henne på hennes fysiska färd till andra länder. Kram och tack för god läsning – just nu är Molly hos sin lillmatte för tandoperation i morgon, återlämning på e-m, hämtning igen sent fredag e-m (om jag fattat rätt, tror det). Nästa vecka ska hon kastreras och då hoppas jag att hon får stanna hos sin ursprungliga familj… Jan ska på den sk dagvården i morgon igen, och är inte avig inför det. Han fyller 84 på söndag, och sedan är det jul – kunde gärna vara utan julen. Men, på´t igen och varm kram till dig, min vän!

  Gillad av 1 person

  1. Du är bra go du ❤
   Idag kom jag hem från galejet i går kväll. Masken höll hela tiden men väl hemma inom dörren rasade jag ihop som ett pärishäsch = rutten potatis.
   Bra konstigt att inte vare sig det ena eller andra "läget" passar nu om dan. Vill nog helst bara vara för mig själv – linda in mig i ensamheten och skjuter allt ifrån mig vad gäller födelsedagar och jultjafset. Bamse verkade också utschasad och har sovit mest hela dagen. Nu är sena timman och en sväng ut i kylan, sen sängen.
   Saknar din blogg men jag förstår att du inte har ro till att tänka på dig själv, men med lite avlastning av exet och ev. Molly, och då får du iaf lite lyxtillvaro med att få andas egen luft en stund.
   Sant… på´t så de blör 😉 ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s