Hur mår du?

Vet inte hur andra har det, men nog funderar jag på varför anhöriga och andra i min omgivning har öronpropparna i när jag blir tillfrågad om ”hur mår du?.” Visst, då hasplar jag ur mig att jag mår bra, så där som brukligt är, men tillägger ibland för vissa att jag bloggar och det går bra att gå in att läsa hur det v-e-r-k-l-i-g-e-n förhåller sig. Men då har de slutat lyssna för länge sedan. För hade de gjort det kanske jag under de här åren fått lite mer erkänsla och kanske en liten, liten omtanke i den situation jag råkade hamna i. ”Vaddå.. ska du opereras?” frågade min sonhustru här förliden när jag uppvaktade henne på födelsedagen.

Nu kom jag lite ifrån ämnet för det var på hurmårdu frågan det gällde. Eller så gjorde jag inte det.

Hur mår du? Den ibland dummaste fråga som går att ställa om vederbörande ändå inte vill veta. Jag förstår vissa, eftersom de helt enkelt inte har tillgång till en dator. Då beror det på hur frågan ställs och normalt vet jag vad den är beredd till att höra. Befinner mig bland sådana människor ibland och det blir då en helt annan sak. Jag för mitt vidkommande kan konsten att läsa av folk rätt så bra. Därför är mötet mellan människor så himla viktigt. Och därtill går båda hem med nyfunnen energi. Någon lyssnar och någon hör.

Hur går det ihop med de präntade orden? Tja, det är en konst det med. De jag har omkring mig behärskar det och jag tror bestämt att jag gör det också. Utom när jag får spatt och häver ur mig lite utöver med ord som överdriver – stora bokstäver och som tur är, ägare av endast tre alternativa smaylisar och hjärtat, som jag turligt nog lärde mig en gång. ❤ (Dessutom tillgång till 7 demoner och en Bamse som ibland tar över snacket.)

Här behöver inte jag eller någon annan fråga: hur mår du? Vi läser mellan raderna och kan per automatik, om vi vill, delge empati om det behövs och känns rätt, och kanske ger det hopp om att det ändå finns de som läser sig till att: Aha, den och den har det på det viset. Inga krav att svara eller fråga. Helt underbart i mitt tycke. 😀 ❤

9 reaktioner på ”Hur mår du?

 1. Känner igen dina tankar om hälsningsfrasen ”Hur mår du”. Min fru resonerar/de också så, fråga inte om du inte vill ha eller orkar lyssna på ett annat svar än ”Bra”, vilket de flesta inte orkar eller vill.

  Gillad av 1 person

  1. Klok fruga och jag vill ha det fram till ytterligare en gräns och tror bestämt att där ligger rädslan. Skygglapp på – fly eller fäkta… ja nåt åt det hållet. 🙂

   Gilla

 2. Gillar att du skriver om det här. Det är nog bland det värsta jag vet när nån frågar. Hur är det? Men sen är man inte intresserad av att få veta svaret. Så frågan är varför den frågan egentligen ställs?

  Gillad av 1 person

 3. Det är sant! Det är mycket man häver ur sig av ren vana och försök till hövlighet. Förhoppningsvis märks det när det bara är en hälsningsfras och när det ligger något djupare bakom.
  Ibland chockar jag den som ställer frågan till mig genom att säga, ”kunde vara bättre”, eller ”inte så bra idag” … hihi

  Nu har jag hittat datumet också 😀 Den som söker finner 😉
  Puss och kram

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s