Sköra trådar

Teatergruppen som jag arbetar med har sina svagheter. Inte vad gäller entusiasm och goda vilja men väl av det som är skört i och med åldern. Vad som helst kan hända. Första signalen i den här gruppen kom idag. (En av aktriserna hade hittat sin man medvetslös i sängen när hon kom hem härom kvällen. 112 på stört och han blev omhändertagen på sedvanligt vis på lasarettet.) Men precis när vi idag skulle gå hem efter väl förättat värv kom ett telefonsamtal att vederbörande aktris skulle hämtas upp utanför entrén och skjutsas upp till lasarettet. Bråttom.
Livet – det hänger på en tråd ibland. Så skört och hur viktigt det är att ta till vara varenda dag så länge det bara går. Nu vet jag inte hur det utvecklar sig i det här fallet, men inga nyheter är bra nyheter.

Vår 98-åriga pianist är ett föredöme och hon vidhåller bestämt att har hon bara roligt så tänker hon fortsätta, läääänge. Hon har även en sånggrupp som hon styr och ställer över.
Hennes man är ca tio år yngre och han hänger med för frugans skull, för han har deklarerat för sina barn och alla att han följer henne till hennes sista andetag. De båda går på gymnastik två ggr/vecka och de cyklar nästan var dag så länge det är det här milda vädret. Ett strävsamt par, som det kallades förr om dan. Jag själv kommer inte i närheten av deras kondition men tröstar mig med att jag har en tillfällig svacka.

Det här påminner mig om en annan gammal veteran i gebitet. Hon jobbade först som påkläderska på Dramaten och munhöggs med Ingmar Bergman som hon ansåg var en stöddig fan (hennes ord), och samtidigt tog hon lektioner och blev så småningom dansare på olika teatrar och kabaréer.
En gång kom Sune Mangs uppför trappan till logerna och hon uppmärksammade att hans steg var ovanligt tunga och ryggen böjd, så hon frågade hur det var med honom.
– Min fru dog idag.
The show must go on. Sune gick in och gjorde det han alltid gjort. Rutin i ryggen och ingen märkte något. Men ack vad ensemblen sörjde med honom när han efter föreställningen berättade och förklarade att han skulle nog behöva vara borta lite då och då framöver med allt ordnande med det praktiska, som är en naturlig följd för den som blir kvar.
Den som berättade det här för mig har sedan en tid gått in i dimman. Frisk för övrigt och lever nog på det gamla inneboende och väloljade maskineriet som den har, som levt sitt liv på tiljorna.

 

 

 

 

11 reaktioner på ”Sköra trådar

 1. Men … hoppsan! Vad har hänt här då? Ett nytt tema, nya färger och en glimt av kära A-Lott i headern 😀
  Det var så att jag piggnade till bara av att öppna din sida, denna trötta fredagskväll (snart natt) …
  Heja dig, vännen 😀

  Gillad av 1 person

 2. Hahaha … du lyckades få till det med datum och annat. Jäklar i den, vad du är duktig 😀 ❤

  Hur går det? Har du fått något operationsdatum än? ❤

  Gilla

 3. Jag är glad för livet och för att få vara frisk varje dag. Det är inte alla förunnat att bli ålderspensionärer, tyvärr. Livet verkar många gånger vara ett lotteri, vem ska få ett långt liv, vem dör i unga år. Ja, även små barn rycks bort ibland.

  Ett viktigt ämne som leder till eftertanke hos envar, misstänker jag. Tack!

  Gillad av 1 person

  1. Jo, så har jag också betraktat livet utifrån mina egna erfarenheter.
   Min gamla svärfar frågade sig varför både hans enda barn och ett barnbarn skulle behöva gå före honom. Han som var gammal skulle ha kunnat gett bort sitt liv alldeles gratis, som han uttryckte det. ❤

   Gilla

 4. Har inte kommenterat inlägget, för jag blev så begeistrad och imponerad av din nya och fina sida 😀

  Visst är de sköra, livstrådarna. För vissa mer sköra än för andra … men som Mia är inne på så är det ju också osäkert även för dem som kanske borde ha starka trådar. Vad som helst kan ju hända i livet, och plötsligt drabbar ödet någon … inte sällan där man minst anar det.
  Det kan nog vara bra att tänka på ibland, så att man tar vara på de ”trådar” man har.

  Kan inte låta bli att le åt berättelserna om Ingmar Bergman som en ”stöddig fan”, och Sune Mangs som en sann showman … Det sista rätt rörande. Man undrar hur sann den är, berättelsen?
  Kramisar ❤

  Gilla

  1. Jo, det är med sanning överensstämmande, för Kate Blomström är född på Söder, tror jag det var. En riktig böna i farten på den tiden. Visste vad hon ville. Hon var vid Dramatentiden bara en tonåring och hon fick även skäll när hon tjänstgjorde som något slags allt i allo, som att serva med kaffebeställningarna och dela ut. Hon hade vid några tillfällen duat det manliga underverket och fick massor mad bannor från de damer som då var på tapeten. De nästan luggade henne när hon togs avsides och bannades för att hon hade frågat Ingemar: Å va ska du ha då? På stockholmsdialekt… å vaskruharå 😀
   Sunes story tror jag är alldelels sann faktiskt, därutöver hade hon en massa annat privat att tillägga som bara den bakom kulisserna visste något om.
   När hon började med dansen var det tillsammans med Eva Rydberg som hon med min hjälp var ner och träffade för några år sedan. Det blev en fin upplevelse för henne. Tror hon har varit hos de flesta av den tidens revyare och Knäppupps tureneer var hon med på.
   Ja, käre värld vad hon har berättat mycket, både allvar men mest allt det som var roligt. 😀 Så är det.
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

   1. Ååååååååå, vilken berättar- och historieskatt hon måste bära på. Allt hon varit med om. Måste vara underbart roligt att få höra om hennes upplevelser 😀

    Gilla

   2. Ja käre värld vilken svada hon hade och det förstår jag för hon hade upplevt mer än vad många andra gjort och jag var ju intresserad så jag lyssnade. Inte alla gånger man möter en sådan. Lite unikt kan man väl säga. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s