Morgonbabbel

 

Tänker på de som inte har någon att prata med på morgonkvisten. Inte bara då, utan hela dagarna – veckor – år, kontra de som ändå har en tillgång med internet. Låter lite lustigt men faktiskt så är jag väldigt tacksam för att jag har lärt mig detta något så när, och därtill haft möjligheten att inneha denna möjlighet till kontakt med andra människor. Nu är jag inte isolerad i övrigt men just morgnarna, sedan tre år tillbaka ligger i absolut tystnad och… jag som är så pratsjuk. Stackare mig, som en gammal tant sa när hon tog sig från sänghalmen ut till toaletten på morgonen med mig bakom ryggen som assistans i det gebit jag höll på med just då. Hemtjänsten.

Och ändå – ytterligheten är de som frivilligt kämpar för att nå Nirvana. Munkarna som utmanar sig själva och inte pratar alls på sex år, vilket är en av faserna i lärandet för att kunna bli en god yogi. Jaja, alla har sina knep, och att vara tyst skulle kanske vara en god sak att ta till för att stoppa bruset av tankar som passerar, för hur det än är så kommer orden, även fast man försöker. Det vet alla om som försöker lära sig att meditera – nå den där stillheten utan vare sig bilder eller ord.

Som nu, när hågkomster återigen gör sig påminda. På 70 talet lärde jag mig yoga under flera år. Kunde sitta på golvet med korslagda ben och stå på huvudet med endast händerna som en skål som stöd. Vig som en apa, stark som en oxe, lugn som en filbunke. ”Det går aldrig att nå det lugn inombords som man strävar efter om man inte först har den fysiska kroppen i balans”, sa läraren. Och jag trodde på det, för det visade sig bli en nödvändighet. Nådde alltså dithän och vi fick först då börja med de mer avancerade meditativa övningarna. Jag kommer ihåg dem allihop men är det någon som inbillar sig att jag använder dem idag? Nä, just det! Har bara diplomet kvar och en virrig hjärna och en skral kropp.

Men faktiskt har de hjälpt mig ibland genom åren. Plockar fortfarande fram vissa hjälpsamma andningsövningar, mantran, gymnastiska ställningar och försöker ruska liv i något väl inbäddat från glömskan. Nu när jag har de här stillsamma morgnarna borde jag vara kolugn och begripa att det inte behöver pratas och ventileras om precis allting.

Jojo, inte här inte. Då tar jag till datorn och tänk… jag älskar både den och pratet med ord om ingenting som jag njuuuuter av att pränta ner. Babbelfia ja! Skäms inte ett dugg.

😀

 

4 reaktioner på ”Morgonbabbel

 1. Babbla på du, jag läser med glädje – men meditera ibland också, eller låt åtminstone ett mantra ta över i hjärnan en stund när det behövs, det gör jag och det är ibland hjälpsamt, kram på förmiddagen, nu ska jag ha en kopp – mugg – kaffe

  Gillad av 1 person

 2. Visserligen är jag inte ensam i hemmet, men utanför det kan jag ibland tycka att de bloggar jag följer och de små kommentarer jag får och ger, är tillräckligt med umgänge för en stund. Ibland kan jag bli ganska trött på människor i verkliga livet, yrkesskada troligen.

  Gillad av 1 person

 3. Olika är vi människor. Jag njuter av att få vara i fred på morgnarna. När jag var sambo pratade vi inte med varandra på morgonen, om det inte var något väldigt viktigt vi behövde säga varandra 🙂

  Babbla i bloggen, ja, det gör jag när och om jag vill. Allt sker på mina egna villkor i så fall.

  Gillad av 1 person

 4. Upplyftande tanke det där – ”Det går aldrig att nå det lugn inombords som man strävar efter om man inte först har den fysiska kroppen i balans” – Är ju på väg att få kroppen i balans. Men… känner mig ändå på det stora hela taget rätt lugn inombords numera.

  Pratar på när jag är ute, har ju mina vän-ställen att gå till, men det där med bloggande och kommenterande på bloggar har nog en hel del övrigt att önska. Blogg-babbel… Suck.
  Sover nog inte tillräckligt bra ännu för att vara tillräckligt i balans för att blogg. Eller tillräckligt i obalans för att ha nåt att gnälla av mig om.

  Men vänta bara!!! (utom det sista, det har jag glömt bort. hehe)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s