Nattsurr

 

Eftersom jag vaknar mitt i natten eller mot morgonsidan som nu, så ligger jag inte kvar och tvingar mig att somna om, för det är lönlöst. Funderar givetvis vad jag drömde om, men kan bara fånga en tanke och det är syraattacker. Inte klokt på en enda fläck innanför hjärnbarken. Måste ha haft en mardröm?
Så sätter jag på lite kaffe och brer en macka med Goudaost och tänker att det uttalas med she-ljud, som jag lärt mig av min vän och granne en trappa upp. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Nl-Gouda.ogg
Sätter mig sen vid datorn och googlar om just syraattacker. Det är ändå det mest lumpna sätt som jag anser förekommer. Behöver förkovra mig lite i frågan, tycker jag.

Lär mig att syra som vapen inte är något nytt. Det uppkom i Storbritannien redan på 1700-talet i samband med industrialiseringen, bl.a för att bleka bomull. Numera används det framför allt om unga mäns våld mot kvinnor med motivation till avvisade inviter om äktenskap osv, det står för 80% av användningen globalt, och resten är på unga män i gängbildningar, då framför allt i London. Fördelen med syran är att det sätter offren ur spel utan att döda, och det finns inga bevis på vapen eftersom en plastflaska är lätt att kasta bort och syran i sig ger inga spår för att lösa gåtan vem som är skyldig. Dessutom kostar syra en spottstyver i vilket snabbköp som helst. I alla fall i Storbritannien.
Bevisligen har attackerna minskat i vissa länder borta i Sydostasien, där somliga av länderna infört hårda restriktioner på försäljningen och ökade straffåtgärder.

Så, nu har jag lärt mig lite nytt. Framför allt att det inte var något nytt och att upprinnelsen var att bleka bomull. Om garvsyra tror jag mig veta att det används just för skinnberedning, men blir naturligtvis inte klokare för att kunna skilja de olika syrorna åt. Och det är klart om jag tänker efter att det som ligger i min egen mage är saltsyra, så förskräcks jag igen, men inte tar jag hänsyn. Nänä, mera kaffe, för nu börjar det bli riktig morgon.

Jo, jag har lärt mig en sak till och det är att sluta vara så fördomsfull och tro det bara är ”där borta” som det används, som jag faktiskt trodde i det här fallet. Men användningen i sig när det används som våld är i alla fall, omoraliskt i allra högsta grad. Så de så!

Nu en ny dag och hoppas på ett och annat garv 😀 (trots allt)

 

19 reaktioner på ”Nattsurr

  1. När jag googlade fanns bilder och det är förkrossande att se hur och vilka skador som gör ett fortsatt liv näst intill omöjligt att genomleva. Somliga gör det inte heller utan tar sina liv.
   Men för att vi ska kunna gå vidare och ha tron kvar på det goda, får vi skjuta det ifrån oss så gott vi kan. Men 80% talar för en sanning som fortfarande består – kvinnoförtryck.
   Tack för att du kommenterar 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Läskiga saker du berättar om, visste inte heller att syravåld var vanligt i Storbrittannien (hur det nu stavas, hjärnan sover visst fortfarade) – önskar dig hur som helst en fin dag. Här har mössen gnagt sönder termometersladden utanför fönstret, så utetemperaturen i morse var 48 grader… Det regnar, inte kallt alltså. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Nu har jag sovit ett par timmar till och vaknade från en mardröm som tog fullständigt andan ur mig. Måste vara något på gång, men inte värre än 48 grader Celsius i vilken riktning det än må vara. 😉 Kram

   Gillad av 1 person

 2. Ja, man häpnar när du skriver hur vanligt detta verkar vara i vissa kretsar. För en som växte upp på Benjamin Syrsas naiva och oskuldsfulla tid är detta främmande kunskap. Det väcker ruggiga tankar.

  Gillad av 1 person

 3. Syran skötte flera andra så jag hoppar till Goudaosten som ska uttalas med she? Fatta nada, är det ordet ost som ska väsas fram så, eller ännu konstigare Gouda, eller Goudaoshet. Blir bara värre och värre. Jag har nog missuppfattat något, misstänker jag. 🙂
  Drömmar är så konstiga, speciellt om den lämnar en svans i minnet och man drar och drar i svansen, men kommer ingenstans.
  Jag drömmer nog, men minns sällan, min syster och pappa, så de drömde varje natt. Vi delade rum syrran och jag, rätt ofta hörde jag hennes fötter springa på golvet mot mig under natten. Då var det bara att böka in sig i sängen och öppna täcket, så hon fick plats. Mardrömmar skrämmer inte bara barn, även vi vuxna blir ju byxis av mardrömmar.
  Trevlig helg! Kram ❤

  Gillad av 1 person

  1. SCHAUDA med trycket som en spanskt flås bak i halsen. Jodå, eller som en halv upphostning. 😀 😀 Sen ska du veta att det är min goda vän och granne som påstår detta. Hon har minsann varit i Spanien på besök och vet bäst 😉 Jag veta nada egentligen. Hehehehe 😀

   Gilla

 4. Inte ett särskilt trevligt ämne en tidig morgon, men det fångade tydligen din kunskapströst ändå!

  Lärde mig inte hur Gouda ska uttalas förrän min dotter med familj flyttade till ostens ursprungsland!
  Hittade detta uttal på wikimedia:
  [audio src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Nl-Gouda.ogg" /]

  Kraaaaaaaaaaaaam ❤

  Gillad av 1 person

  1. Men du…. jag måste få reda på hur det låter för hur det än är så litar jag inte fullt ut på min fina vän ovan taket mitt. Nästa gång vi talas vid i telefon får du vara snäll och utföra det något specifika uttalet. 🙂 ❤

   Gillad av 1 person

   1. Får du inte till länken … ?
    Ser att det kommit med saker som inte ska vara där. Provar en gång till. Blir det lika dant ska jag fixa länken på annat sätt 😉
    [audio src="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Nl-Gouda.ogg" /]

    Gillad av 1 person

   2. Nääääää… det går inte – sitter en kille i vit skjorta och röd slips och talar franska. Hahahhaa…
    Du ta det lugnt.. inget viktigt det där med osten. Puss på´re ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s