Vända och vrida…

 

… på tingen, har jag för mig han sa. Tycker mig känna igen orden från min barndoms stora idol som hette Anders och var bonde nästgårds. Folket som mor och far köpte en tomt av och byggde mitt barndomshem. Som avslutande kommentar efter resonemanget om vrid och vänd kom för det mesta ur hans mun: men huvesaken en får va fresk å ha hälsan.
Hur rätt hade han inte, har jag tänkt många gånger. Hälsan, den välsignade hälsan som faktiskt fått följa mig genom livet. Jag har, som alla andra, naturligtvis, drabbats av sedvanliga och immunstärkande åkommor och vid några tillfällen lite allvarligare, men jag skaffade mig en egen liten devis. ”Lyft dig i håret för bövelen – det finns alltid de som har det värre!” och jag är förmodligen inte ensam om den enkla devisen.

Hälsan. Bevisligen det mest lönsamma att tjäna pengar på. Gör si och gör så – ät det men inte det – förläng ditt unika liv med nyttigheterna ditt och dutt – ät förståndigt och du må leva länge – glöm att det finns de som svälter ihjäl.
Hoppsan, vad ville jag komma med det tro?
Kanske är jag alldeles för kritisk över all reklam på dumburken som jag har haft sällskap av länge nog nu. Mitt bland alla matprogram och leva väl – tjo och tjim och hysteriskt flabbande, så kommer reklam om att vi borde sätta in pengar åt de som inget har. En spjutspets mitt i välfärden som ska beröra våra hjärtan och påminna oss om att världen är inte vad den borde vara. Måttband om överarmen på ett svältande barn. Barn som lever på sopberg. Barn och människor som kunde överleva en hel vecka på min frukost. Fyyyy vad det gått snett. Och ska jag vrida och vända så måste jag vrida tiden tillbaka många århundraden. I alla fall till det som blev orsaken till hur ojämn fördelningen är idag.

Nu, för att inte vrida nacken av mig själv så är det bäst att avsluta morgonens lilla fundering. Att den hamnade där den hamnade var från början inte meningen, men så går det till när fingrarna gör som de vill. Bra konstigt det där med fingerjympa.

🙂

 

 

 

 

 

3 reaktioner på ”Vända och vrida…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s