Presstöd – Pressfrihet

 

En hel vetenskap att sätta sig in i. Men av förekommen anledning så söker jag lite på nätet vad som finns tillgängligt. Undran uppkommer säkerligen om varför, men med så besynnerliga ”drev” som förekommer så frågar jag mig varför somligt av de anställda journalisterna i princip fritt får lägga ut påstående om blodiga, missvisande och förskräckliga händelser som de inte ens har fakta för. Ändå får de betalt istället för en fot i baken.

Presstöd var ett ekonomiskt bidrag från staten till tidningar, främst dagspress. Sedan 1 februari 2019 har det ersatts med mediestöd som även omfattar nätpublikationer. Syftet med de svenska press- och mediastöden är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.

Mediefrågor i budgeten för 2020

Idag överlämnade regeringen sitt förslag till ny statsbudget för 2020. De budgetförändringar som främst påverkar MPRT är höjningen av press- och mediestödet. Regeringen föreslår att höja stödet med 85 miljoner kronor 2020 och 55 miljoner kronor årligen för 2021 och 2022 för att främja bl. a. lokal journalistik i landets svagt bevakade områden.  Ett skäl till det ökade anslaget är att flera stora tidningar har beviljats presstöd under 2019 vilket medförde att utrymmet för stöd till lokal journalistik och innovations- och utvecklingsstöd blivit mindre än avsett.

Presstöd var ett ekonomiskt bidrag från staten till tidningar, främst dagspress. Sedan 1 februari 2019 har det ersatts med mediestöd som även omfattar nätpublikationer. Syftet med de svenska press- och mediastöden är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.

Det kursiva saxat och kopierat från googles.
Vad rör det sig i för skattebetalarna – i kronor? Tja, mellan tummen och pekfingret ca 600 miljoner kronor och kommer att närma sig 1 miljard efter tilläggen 2021 0ch 2022.  Och ändå finns det tidningar som inte sökt stöd alls och då vet vi att det finns de redaktörer och ägare som faktiskt klarar sig utan våra skattemedel. BRAVO!

Vad som vidare stöter på patrull i mina ögon är; Varför somligt uppförstoras och somligt nedtonas. Är pressfriheten lika åt båda håll? Eller är det styrt? Och i så fall varifrån? Tror att det endast är DN som avsagt sig stöd, tyckte jag att jag såg fladdrade förbi i det enorma flödet på nätet om just detta ord ”presstöd” .

Om allt vore normalt skulle jag inte skriva om det här men jag har ingen att ventilera frågan med. Men även ge en liten erinring till någon om att rubriker som sliter hjärtat ur kroppen på ömhjärtade människor, är ett resultat/återbäring av hens egna skattepengar.

 

 

3 reaktioner på ”Presstöd – Pressfrihet

 1. Svåra frågor som vi som står för kalaset (i respektive land) har svårt att lätt få veta trots allt trams om transparens… Har åtmintone själv tyckt mig mörka två tendenser, 1) journalister skriver gärna o stort om andra journalister, dvs ger spaltutrymme lättare än åt andra tycker jag mig ha noterat. Allt som berör pressen verkar också lättare ”bli stora rubriker”. Det andra jag noterat a det igen verkar vara en hög tröskel att skriva / publicera ngt negativt om politiker eller rådande politik… man kanske inser att det inte är klokt att ”bita den han som matar en”… men som tur har vi det ändå bättre än ännu längre österut där man t.o.m kan mista livet om man kritiserar rådande makthavare…. 😏

  Gillad av 1 person

  1. Yttrandefriheten är ändock i fara. Det bevisar ibland uppkomna OCH pågående drev när någon journalist råkar säga en för henom sanning. Följderna är tragiska och visar att det fria ordet är i fara. De förföljs och får hatbrev och hotade till liv och lem. Finns ingen logik utan endast upprörda sinnen som med kraft ger igen s.a.s.

   Vi har förmånen att ännu ha riktiga murvlar som rotar runt. Uppdrag Granskning och Kalla Fakta på SVT är ett föredöme i mina ögon. De rotar i statsapparaten och därmed retas inte emotionella känslor upp i lika hög grad.

   Tack för din kommentar 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Åtminstone…märka…a=att Ursäkta skrivfel, men då jag kommenterar dina inläg ser jag inte texten jag skriver (på telefon: vit text i en vit ruta), så det blir lite gissning iblan vilken bokstav jag skrev sist 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s