Toapapper – ett skitproblem

Första gången jag skrattar åt eländet. Hamstring av toapapper måste vara en välfärdsartikel som ingen under 50 år klarar sig utan, .

Kanske någon som lyssnat på hur det gick till förr om dan av gamla föräldrar eller ännu äldre. Men troligt är att den informationen aldrig nått fram, för vem talar om hur man förr torkade sig i rumpan efter besök på torrdasset. Då åkte allt ner i backen och forslades bort utan sortering. Fick ligga till sig på någon dynghög och komposteras tills det var dags att läggas ut som gödning på åkrarna. Nu vet inte jag hur de gjorde i stan med skittunnorna som hämtades med häst och vagn, men är det inte så att det finns ett ställe i Stockholm dit allt avskräde forslades? Har bara en liten hint om det men jag kommer inte ihåg riktigt. Nä, det var nog längre tillbaka. Hur som helst har vi ett riktigt skitproblem idag.

Nu letade jag lite på ”dasstunnor” och så här skriver SvD i en artikel om en guidad stadsvandring 2010.

Medborgarplatsen ner mot Södra station är nästan folktom. Alla som kan flyr stan när Södermalm storknar i den vindstilla 30-gradiga hettan. Men det är antagligen bara en försiktig fläkt mot hur det var för några hundra år sedan när hela området utgjordes av sjön Fatburen och det var en enda jäsande kökkenmödding av sopor och lort.

Guiden och byggnadsantikvarien Eva Larsson har tagit med oss på en miniatyrversion av Stockholms stadsmuseums sommarheta Snuskvandring. Att hon står och förklarar och gestikulerar om allt från torrdass till avrättningsplatser just på Södermalm är förstås ingen slump. Här fyrdubblades invånarantalet under första hälften av 1600-talet och stadsdelen formligen svämmade över i sitt eget snusk.

–Det här var utan konkurrens Europas äckligaste stad. Stockholm gick från att leda snuskligan för 200 år sedan till att bli Miljöhuvudstad 2010, säger Eva Larsson och torkar svetten ur pannan.

Efter stormaktstiden var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Utländska sändebud på besök tuppade av – av stanken.

Bildresultat för dasstunnor i Stockholm

Bilden lånad från nätet.

 

 

 

 

6 reaktioner på ”Toapapper – ett skitproblem

  1. Här är butikshyllorna tömda på allt papper, toa, hushålls och pappershanddukar, t.o.m näsduksförpackn. Det första folk hamstrade och det sista jag tänkte på… Basmatvaror tänkte jag mera på, att kan va bra å ha hemma ifall man skulle hamna i karantän…men hamstra, nää då…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s