Tysta veckan

 

Så här skriver Ingrid: I dag inleds påskfriden och namnet på dagen kommer av traditionen att ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna med trästavar,  dymlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det är stilla veckan och att långfredagen är i antågande. Nu vet jag inte om man byter ut kläpparna längre. Jag pratade med en av klockarna i Fröjel och där sveper de i stället in dem med väv för att dämpa klangen.

Ingrid bor på Gotland där jag inbillar mig att traditioner följs, men tror inte att det här i mellansverige skulle förekomma. iaf inte här i min stad som har stadsdelskyrkor, för stora domkyrkan kan väl inte… ?

Jag är så dåligt insatt i båda vad gäller klockringning eller påskdagars betydelse och gläds över bloggens värld där det oförmodat ramlar in kunskaper.

Nog är det tyst alltid. Här inom väggarna börjar tristessen återkomma. Har hållit den stången väldigt länge nu, tycker jag. Utan att skämmas så lättade den när jag helt plötsligt fick sällskap av att inte ha det ensamt ensam. (Skäms på dig Bergalott!!!)

Tagit mig an brevhögen och försöker sortera med att lägga dem i den ordning av namn som de skickades till varandra. Ett väldigt rart brev som min syster skriver till mig 1960, då hon går på utbildning i Rättvik. Hon grattar mig på födelsedagen och berättar hur hon samtidigt med studier arbetar i köket på ett av hotellen där. 2.50 i timmen och arbetsdagar på 12 timmar under helgerna. Men hon då – samma styrka som senare var hennes synonym. Stark och uthållig. Nu har hennes demens tagit fart och jag gråter i hjärtat. Skriver brev till henne och låtsas att allt är som vanligt. Å, hoppas hon tar till sig vad jag menar. Vi älskar varandra – har alltid gjort.

Nä, nu går jag och ringer henne.

🙂

2 reaktioner på ”Tysta veckan

 1. Så trevligt att få bli citerad!
  Visst är det lite ensamma dagar nu när man inte ens kan gå till affären utan att folk tittar snett. Av någon konstig anledning verkar det som om folk fått för sig att det är vi äldre som är smittbärare. Ja, ja, det där med kommunikation är inte lätt minsann.
  Hoppas att du får kontakt med din syster och att hon uppfattar dina kärleksfulla tankar!
  Ha en fin dymmelonsdag!
  /Ingrid

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s