Scenario

 

Hörde som ytligast på radion och behövde inte mer för att förstå mina tankar om hur en framtid ser ut i en skräckblandad bild.

Om nu oljan dras in för att höja priserna på drivmedel så står vi inför det faktum att ingen åkeriägare i världen har råd att vidare transportera varor som det görs idag. Handel är a och o i den värld vi lever och försatt oss i.
När transporter försvinner blir hyllorna tomma. Kanske bilden av köande människor utanför brödbutikerna dyker upp i skallen för den som har minnen av detta. Krisår och under krigen var det en vanlig syn.

Ska vi nu hamna där? Ja, troligtvis det och att bli återhållsamma, ja, kanske helt förbjudna att själva sätta oss i våra egna bilskruttar. Snacka om isolering och tillkortakommande för den enskilde. Blir det som vanligt att den rike klarar sig och den fattige får leta fram gamla rostiga gengasapparater?

Bild från Vänersborgs bilmuseum – lånad från nätet.

Gengasbil

7 reaktioner på ”Scenario

 1. Nu har jag visserligen inte koll på vad du syftar på, något jag missat kanske?
  Men mina tankar är att jag tror att oljebolagen är alldeles för giriga, det finns fortfarande olja och den vill de sälja givetvis. Se bara vad som händer varje år inför semestrarna. Då höjs priset pga den ena eller andra konstruerade anledningen. Orsaken är att de vill tjäna mer pengar på oss då de vet att vi är ute och rör på oss. Lagom till semesterns slut sjunker priset allt eftersom.
  Staten tjänar enorma pengar på drivmedelsskatten, jag tror att de inte låter skattemiljarder rinna dem ur näven.
  Men visst skall vi kanske tänka oss för innan vi nyttjar fossila drivmedel, men kanske mest för miljön.
  Jag tror det blir likadant när vi slussas över till förnybar energi till våra fordon. Skatten på el kommer att höjas på grund av att vi inte har tillräckligt utbyggd förnybar energi och vi sitter också då i samma rävsax. Nackdelen är att då kommer även hushållsel och uppvärmningsel att hänga med i den höjningen vilket känns mer för ett hushåll tror jag.

  Gillad av 1 person

  1. Jo, det var något om att de fyra största oljeproducenterna i världen har beslutat att få upp priset eftersom det just nu är i sjunkande. Och det du skriver i det följande är gott att se att någon (och just nu en trevlig gubbe 😉 ) som följer upp tanken och förtydligar ytterligare.
   Nu ska jag väl inte måla något fult på väggen men i ensamma tankar kommer sådant här för mig. Har ju tappat min livscoach när det gäller politik och se de större sammanhangen med logik. JAg kan bara fantisera och använda lite intuitiv förmåga i det lilla jag är insatt i.
   🙂 Tack för att du kommenterade.

   Gilla

 2. Så länge det ännu finns olja, ser jag ett annat scenario: När priset på bränsle stiger, höjs priset på transporter vilket i slutänden betalas av oss konsumenter. Eldrivna transportfordon får ett uppsving och sjunker i pris vilket tvingar oljeproducenterna att sänka sina priser igen.

  Gillad av 1 person

  1. JO, det kan nog drabba gemene man vad gäller drivmedel, men jag tror inte att frakttransporterna kan framföras på el. Långtradare som forslar timmer, dagligvaror till butiker, jordbruksredskap som plöjer upp stora arealer till jordbruk osv.
   Det var närmast det jag funderade på.
   Elbilar har jag mina dubier om för till syvende och sist kan de inte framställas utan olja och det kobolt som grävs fram av barnarbetare i gruvorna.
   Visserligen hålls det på med nya och tänkbara metoder för framtida generationer, där koboltfria batterier ska se dagens ljus, men än är vi inte där på länga vägar. 😉 långa vägar.. hahhahaha… nä, vi håller oss i dikeskanten Bamse och jag 😀
   Tack för att du kommenterar. Så trevligt att få respons på något som är så aktuellt och jag som är gammal funderar ofta påhur i alla världen det ska bli i framtiden, som inte är min men som jag lillepluttmänniskan ska lämna ifrån mig en dag. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s