Historik över min charmör till pappa

 

 

20200418_085652[1]

Jag fick ju med en låda hem med gamla brev när jag var och bytte däck hos min bror för lite sedan. Han hade nog inte tittat igenom den ordentligt för den har varit mycket innehållsrik.

Nu finns det brev från när vår pappa Hjalle var i Finland under kriget och det finns brev där det finns en del att fundera kring. Kan det vara så att han inte kunde hålla sig i styr trots att han hade både kvinna och barn i Sverige? Hmmmm…. 😉

Oule den 12 juli 1940 från Tyyne Väisänen skriver: Du får vara säker på att jag skall se många gånger på blommorna Du ritade i min bok, när jag reser tillbaka till Sutele.

Svartbäck den 8 oktober 1940 från Vera Viren (möjligen Visen) som skriver om sin Bertil som har en mor som heter Pyllis (möjligen Pyttis) Mogenpärt. Elin och Levi Malm som genom hälsning tackade och ber om hälsning. Lika gör Gunlis Smids.

Sutele den 5 februari 1941 skriver Tyyne Väisänen igen och skriver: Vi har här allt tillräckligt nog. Vad på mig ankommer, så har jag ”barlast”, mer än tillräckligt. Sen berättar hon en fiktiv saga.

En gång en sommar tog en fröken bort tvättkläder, som redan var torra. Plötsligt öppnades ett fönster, och en man stod där och nickade. Han hade en hårlock på pannan och ett spjuveraktigt glimt i sina ögon. Men allt för snart stängdes fönstret igen. Men fröken har inte kunnat glömma bort den synen. Ibland när hon är mycket trött, sluter hon sina ögon och försöker få se en synen igen. Men , ju tröttare hon är, desto svagare blir synen. Därför önskar hon ibland, att skulle få sådant postkort, där hon kunde se samma ögon och hår, men det är bara en dröm, och drömmarna blir drömmar.

20200418_085643[1]

Det finns också hälsningar från någon som heter Irja, tydligen även hon bosatt i Sutele och vän/kompis med Tyyne.

Tilläggas skall, att det finns ett gammalt 80-årigt fotalbum, någonstans hos mina syskon, där det finns minst 20 miniatyrkort på flickor/kvinnor som ingen har haft en susning om vilka det är. I det albumet finns även kort på min far Hjalle i ungdomsåren.

Eftersom en del av er som tittar in här bor i Finland så kanske det här är lite roligt att läsa. Vad vet jag. Men jag tror som mor misstänkte. Jag har säkerligen minst ett syskon i Finland. Pappa var 39-40 år och väldigt snygg, det har jag sett på kort och hans sneda småleende känner jag väl igen, lika hans spjuveraktiga ögon som glimmade till då och då under mina uppväxtår när mina föräldrar råkade vara sams. Om de ögonen hamnade på en kvinna så förstår jag till fullo att hon föll för honom.

Goförmiddag 🙂

 

 

2 reaktioner på ”Historik över min charmör till pappa

 1. Underhållande och spännande läsning. För dig måste det vara ännu mer spännande, om det här kom som nyheter för dig. Visst känns det när det dyker upp historik som man inte väntat sig. Beroende på vad det är så kan det säkert vara både sorgligt och skrämmande eller spännande och roligt.
  Det låter som att du tar dessa nyheter med ro (fast du kanske visste lite redan). Du fick okänd ”historik” i en låda … jag fick det i en väska från min fasters vind. Plötsligt fick jag där lära känna min farmor på ett helt nytt sätt, något som var enbart positivt i det fallet.
  Det finns annat man fått veta (sent omsider) som inte varit lika roligt …
  Kramis ❤

  Gillad av 1 person

  1. mitt vidkommande så skulle jag inte alls bli förskräckt om jag har syskon i Finland. Det kan till och med ramla in i samma stad, vilket det gjorde för några år sedan fast det var långt före min tid. 😀
   Gamla anteckningar och brev är verkligen något att bita i för alla dessa kort som har drällt omkring finns inte en möjlighet att lokalisera eller ens ana sig till vem det är.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s