Vän

Sådan oerhörd skillnad det ligger i detta lilla ord. Jag vill vara en vän – en pålitlig sådan, som tror på personlig integritet och respekt. Stå på en solid värdegrund och inte halka åt endera hållet när det blåser till.
För det blåser verkligen till ibland och mina funderingar har fördjupats betydligt under de dryga tre år som gått i total ensamhet och med fritt spelrum åt tankar. Det har inte bara handlat om vänner i sig, utan om hela existensen – livet – motiveringen att gå vidare – förlåta både egna och andras misstag som eventuellt sårat. Betraktat miljö och politik i ett större perspektiv och hur det sammanfaller och berör den enskilde individen, som är jag, Bergalott och alla de som finns runt henne.

Hmmm… nu är hon knäpp, tror någon och jag kan bara le. Vid 73 års ålder ger jag mig rätten att vara det. För bara några timmar sedan funderade jag på att inte skriva något alls, för jag kom alldeles av mig av att läsa ett inlägg som påminde mig om vad jag reagerat negativt på vid flera tillfällen genom livet. Ni vet det där med ”mycket skrammel i liten verkstad”, som får mig att sucka och logga ut. Ofta förekommande i politiska debatter bl.a. Men nu är det ”vänner” som är på tapeten.

Fick skrivlusten tillbaka vid hemkomsten, efter att ha kört min goda vän och granne till akuten. Öppnade då mobilen och läste vad en vän skriver om min utgivna bok. Om hur den är och hur de som är intresserade ska ta kontakt för att beställa av mig eller från förlaget. Stöttning i båda fallen. Fick, kan man säga, belöning för ärlig vänskap på direkten.

Så har jag att beakta ett tredje särdrag hos en annan vän. Det är den lite manipulativa typen som vill vara vän i egna syften. Den fjärde varianten är de som alltid har dörren öppen och att det kan gå år emellan och det består över tidens gång intill dess döden skiljer oss åt. Femte vännen är det som blir lite överbeskyddande emellanåt men som ställer upp när det är riktig kris vad gäller hennes gebit inom rättsväsendet.

Sen vet jag att det finns vänner där ute som skulle vilja vara mer vän, precis som jag skulle vilja, men det finns inte tid eller utrymme. Respekt för det, för vi har att ta hand om våra liv, var och en på sitt sätt.

Att skriva om detta lilla ord och filosofera lite i största allmänhet i väntan på att telefonen ska ringa är vare sig rätt eller fel skrivet. Jag vill vara vän med den som följt mig genom livet i över 50 år och stå vid hennes sida och vara tillgänglig när hon behöver mig. Utan att ta ut något för egen del, utan vara en sådan som jag själv skulle vilja ha vid min sida när livet ….

Det är svårt det här. Gömmer mig i orden och vet bestämt att ingenting är beständigt.

6 reaktioner på ”Vän

  1. Absolut ❤
   Jag ringde och hörde mig för och nu väntar hon på röntgen iaf. Vi trodde båda att vi var ute i tid, för lördagskvällar brukar uppehålla sjukvården med fylla och blåmärken.
   Du… en har varit in och beställt bok från Adlibris fick jag reda på. Tack vare ditt inlägg på facebook. Tur det för jag har inga själv hemma. Hahahahaa… 😀 får ta mig i kragen och beställa hem några stycken.
   Puss ❤

   Gillad av 2 personer

 1. Åh, vilket fint inlägg!

  Jag vet inte vilken vän-typ du tycker att jag är, men en vän är jag i alla fall. DET hoppas jag att du känner!!!
  Själv tycker jag, rent spontant, att de här raderna stämmer rätt bra; ”Sen vet jag att det finns vänner där ute som skulle vilja vara mer vän, precis som jag skulle vilja, men det finns inte tid eller utrymme”.
  Fast den genuina vän-känslan jag redan har för dig kommer nog inte riktigt till sin rätt där.

  Tänker väldigt ofta på dig, fast att jag inte hinner vara den vän jag skulle vilja vara ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s