Demens

Demens är något vi alla vill slippa, men nu är det inte så. Yttringarna kan bli förödande för både egen del och närstående. Men också att det ger hjärtliga skratt mitt i allt elände.

Så berättade en vän om sin man häromdagen. Han kan, för att bidra med hushållsbestyren, plocka ur diskmaskinen och ställa in i skåpen. Det är jättegulligt sägen min vän och skrattar, bara det att jag får plocka tillbaka det eftersom det inte är diskat.

Många ”roliga” episoder förekommer, berättade hon vidare, och i går tyckte mannen att han skulle sätta på eftermiddagskaffet. Efter en stund kommer han in med en påse ris och undrar vad det är för jäkla kaffe som ligger i påsen. Min vän säger som det är och går ut i köket och häller tillbaka riset på sin ordinarie plats. Men tänker inte på att tömma filtret för mannen fortsätter med bestyren av kaffekokningen och lägger kaffe uppe på riset han mätt upp.
Hon anar inget utan inväntar den efterlängtade kaffetåren och en underlig smak får henne att förstå att det just i sådana här stunder är det fullständigt tomt på loftet hos sin äkta hälft.
Det är tur att hon har humor och ännu kan hantera sådana här harmlösa hjärnsläpp hos mannen sin.
Däremot hans hastigt påkomna ilska går inte så bra. Jo, säger hon, det går om jag tar till lämpor, men i det långa loppet vet jag inte var det tar vägen.

Mitt i alltihop känner hon en stor sorg, och vet inte hur hon själv ska orka. Hon sitter i rullstol med protes på ena benet, hjärtopererad och har diabetes. Dessutom i en aktningsvärd ålder på 80 år. Mannen är äldre och frisk som en nötkärna, förutom demensen.

Varför skriver jag om detta? Jag vet inte. Kanske för att jag ofta funderar på hur länge situationen kan pågå. Hur långt orkar hon?

Och så tänker jag på alla de som utför och utfört ett hårt dygnetruntarbete för den de värnar om. Känner respekt och vördnad över att de flesta av oss äger något som kallas människokärlek, ansvar och empati.

(En hyllning till Margareta som denna dag tar avsked av sin Jan och som utfört en stor bragd under en lång tid.)

5 reaktioner på ”Demens

 1. Demens är en hemsk sjukdom, eftersom man blir så personlighetsförändrad, det är som om den gamla personen helt försvinner.
  Min mamma blev väl närmare 90 när hon blev dement, kom som en blixt från klar himmel. Mamma bodde själv efter pappas död 2008,i Åbolands skärgård i Finland, alla 4 döttrar bor i Sverige.
  En dag då jag ringer henne säger hon att hennes far varit där på natten, var mycket upprörd eftersom han varit en despot, men död sedan 60 talet.
  Några år med stor oro för att hon också hittade på tokerier, hade hemtjänst men många ensamma timmar.
  Förstod att hon inte längre kände igen mig eftersom hon pratade med mig som till en gäst, hon trodde jag var hennes barndomsvän.
  Kändes oerhört skönt när hon fick plats på äldreboende. Men hon var i alla fall snäll och på gott humör, vilket inte alltid är fallet.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det finns nog ingen som är den andra lik i hur demens utvecklas.

   Ingrid Bergman myntade: Lycka är lika med god hälsa och dåligt minne.
   Hon visste nog inte vad hon pratade om.
   🙂

   Gilla

 2. Tack kära vän. Jan var tack och lov hela tiden vid gott lynne, han blev på sin höjd smått irriterad på mitt tjat – jag hoppas din vän kan få den hjälp de behöver, kanske blir mannens ilska ett än större problem framöver, har förstått att demens ibland kan yttra sig så… Önskar henne ork, men också ork att begära hjälp. Kramar till er båda

  Gillad av 1 person

  1. Skönt att höra från dig. Läste att det gick bra igår.
   Ja, din berättelse över hur du haft det gör ingen skillnad för att vara den bredvid som tar ansvaret, är lika tungt.
   Vila nu din trötta hjärna och din utschasade kropp.
   Kram ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s