Bitas eller förbli tandlös

Efter att hela livet varit en tandlös medborgare som godtroget gått med på både det ena och andra vad gäller sjuk och tandvård, så har Bergalott bitit ifrån. Äntligen, fast hon inte förväntar sig något annat än en förklaring och en opartisk redovisning från högre ort.
Innebär att det finns nämnder att vända sig till och det är vad hon nu åstadkommit. Hur det slutar har hon ingen aning om, men gjort är gjort och hon känner sig hitintills lite stolt.
Nu är inte det här någon större affär. Det gäller hennes tänder som blev tvungna att tas bort efter ett halvt år efter att hon lämnat berörd tandläkarstol, där hon genomgått 10 behandlingar under ett helt år.
Nu har den där tandläkaren 4 veckor på sig att svara skriftligt och igår försökte vederbörande ringa och ”prata”, men det gick Bergalott inte på. Hon vet att hon, hur lätt som helst, kan manipuleras bort av en vänlig röst, så idag skickade hon ett mail och förklarade att något via telefon inte gäller längre utan nu ska det upp till bevis av annan expertinstans som opartiskt kan förklara och delge råd i ärendet.

Men fortfarande är hon lika tandlös vad gäller att hålla igång kroppen, fast… den där fantastiska Sofia, inne i TV-apparaten bjuder på gymnastiska övningar på förmiddagarna. Bergalott som alltid varit seg på morgnarna anser att det är för tidigt. Vare sig frukost eller promenad med Bamse är ordentligt utfört vid den tiden. Pensionärslivet har också bidragit till sena kvällar. Läsa länge – upp mitt i natten om magen signalerar efter en kaffetår – somna om hur många gånger som helst, ända tills nöden gör sig påkallad. Jaja, hon är lat – JÄTTElat.

Bergalotts lilla bil har inte använts på några dagar och hon fick hacka och skrapa utav bara hundan, tills fingrarna skrek av kyla. Nu är det vinter och hon tycker det är bra. 5 grader kallt är lagom här i mellanbältet med den fuktiga luften. Annat var det när hon växte upp på det småländska höglandet. Visserligen liten då men aldrig att hon frös fast graderna vida översteg det fnuttiga 5 graderna. Norrlänningarna påstår också att deras kylslagna land inte alls uppfattas som vi sörlänningar gör. Om det är så vet hon inte, för där har hon bara varit om sommaren.

Men nu var det om tandlösa bett det skulle handla om, och har erinrat sig en liten devis hon snappade upp för inte allt för länge sedan ”En känsla ljuger aldrig – det är den känslan som var och en upplever som sin sanning”. Den kan ingen ta ifrån någon.
I det här ligger mycket visdom och det går att härleda en hel del utifrån detta. Kanske Bergalott aldrig fått erkännande att henne känsla är riktig OCH sann? Kanske hon lärt sig att glida undan för de högröstade alltid visste bäst? Det är historia, men utgör en del av innehållet i den degel som ska bli en alldeles specifik människa.

Nu ska det här sällskapet åka iväg med en någorlunda isfri bil, för att inmundiga något gott hos en som gillar att laga mat och som gillar Bergalott och hennes Bamse irl.

😀

5 reaktioner på ”Bitas eller förbli tandlös

 1. De sista raderna låter bra, äta gott och trivas med goa människor, på riktigt. Bra också att du bitit ifrån mot tandläkaren. Jag fick samtal om min röntgen idag, och bråcket hade inte förändrats, men så kom jag ihåg att kolla om gallgångarna visade något – det talades löst om det för ett par år sedan ”kan vara en tumör” – ”är ingenting”… Nu ska det undersökas och jag vänta på besked om när. Bra. Kram på dig

  Gillad av 1 person

  1. Har verkligen upplevt en skön eftermiddag på annan plats och med en levande människa 😀
   Vet du, så många ggr som jag bara vikt mig som ett rö för vinden, är otaliga. Nu är det ju bara jag kvar så varför inte bita ifrån för egen skull, när jag nu inte hade förmågan när det gällde andra inom familjen. Men ok, när det är akut, så fungerar inte hjärnan med strid, vilket den skulle ha gjort. Detta fattar inte jag. Om det är rädslan över det okända och som en outsider inte begriper? Ja, jag vet då inte.
   Kram och kolla igenom hela dig. Det är ju bara du kvar nu, precis som bara jag kvar. Trots att det är en skitvärld därute så vill vi se solen gå upp igen. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s