Varför är döden så populär…

… i böcker alltså och film? Är det den enda antagonist som är värd att ha som motståndare när det ska till att författas? Och döden är naturligtvis alltid en bov. Varför jag frågar mig är; att det verkar som om det nu om dan, bara handlar om döden. Precis som om det skulle vara det enda säljbara.
Lite knepigt att förklara hur jag känner/tänker. Nu är jag inne i en annan kursvariant och handlar det inte om döden så är det misshandel eller fiction. Ängsliga kvinnoväsen som naturligtvis har en förmåga att alltid klara sig fast det aldrig skulle gå i levande livet. Å, drakar… slemmiga monster… öööööööö… för vuxet folk. Jag begriper inte och får ursäkta mig medelst min ålder.
Kan min filosofi vara rätt om jag bara förmodar att vi lever, och levt för länge i en välfärdsstat utan krig och svält?

För lite sedan köpte jag böcker på en second hand. Hittade Håkan Nesser och det var väldigt välskrivna kriminalare med finess. Kriminalinspektör Barbarossi och hur han samtidigt löste mord, hade ett levande liv bredvid med familj och kärlek.
Jaha, tänkte att det är ju riktigt trevligt att läsa sådana där och åkte tillbaka och köpte fyra Kepler för 20 kronor styck. Inbundna och icke lästa. Jag läste, men i början på fjärde boken fick jag ett allvarligt skrattanfall och lade ifrån mig skiten. Något mer utstuderat jävligt och hemskt, sida opp och sida ner, har jag aldrig läst i hela mitt liv. Och för att pressa ut så mycket som möjligt i många situationer så tar Kepler till att ficklampan som är ett måste för att klara livhanken, får slut på batterierna. Eftersom detta sista desperata försök att behålla spänningen skrattade jag rakt ut eftersom den lilla kovesen redan hade upprepats i de föregående tre böckerna.

Är det detta vi vill läsa? Är det detta som kallas litterär kultur? Blir vi klokare eller vill vi bara ha en stunds blodig underhållning, via bok eller film? Tja, inte vet jag men det säljer utav bara hundan. Nu har Kepler hamnat hos dottern på hennes egen begäran. Nesser behåller jag pga en suverän svenska. Så ska jag ge mig i kast med att skaffa mig antagonister i min egen ihopknåpade historia. Bunta ihop och slå ihjäl dem så blodet sprutar.

😀

7 reaktioner på ”Varför är döden så populär…

 1. Döden är “populär” – min blogg har aldrig haft så många visningar och besökare som när jag skrivit om död… Och Kepler tar jag inte i med tång, sorgligt att sådan skit är så populärt och säljande. Kram på dig

  Gillad av 1 person

 2. Våld och ond, bråd död är tydligen alltid gångbart. Det ser man också på löpsedlarna.
  På nattduksbordet ligger just nu Virgina Woolfs Mrs Dalloway. Inget fysiskt våld och inte en endaste liten bloddroppe än så länge. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag är bara så förundrad hur det växer, nästan idealiseras, trots att vi har en verklighet utom dörr och gränser som är värre. Döden säljer 😦
   Vi får tacka för all fin litteratur som ändå finns. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s