Har ni någonsin…

… stått handfallen mitt på golvet och frågat – vad ska jag göra nu då??
Inte det. Så bra. Inte jag heller förens nyligen då jag inte vet i vilken ände jag ska börja. Frågar mig om jag ska göra det eller det men, för det mesta – först måste jag gå ut med Bamse. Sen ner i källaren kanske. Just det. Kanske. Men vaddååå, det är för tidigt. Kartongerna som systerdottern kom med står fortfarande opackade utefter en vägg och efter ett väldans sopande av döda flugor har jag bara någon envis rackare kvar. Såg en alldeles nyss.
Har i hela mitt liv varit den som omedelbart åtgärdat saker och ting. De här långdragna procedurerna gör mig handlingsförlamad. Vill på en gång. Pang bom.

Och kallt som attan är det. Tänker ändå på att vi här i mellansverige inte har det allra värst. Idag var det 17 minus i Blekinge och tänkte att de kan gott ha det. Hehehehe… 😉 Norrut bor det som regel människor som har vanan inne, eller hur? Vana vid både kyla, snömassor och knott.

Babbel, babbel idag. Men det är ändå skönt att ha den här ventilen. Bloggventilen. Fan vad jag saknar den där som skulle ha blivit min medvandrare på sluttampen. Ibland kommer det över mig och tillvaron stannar upp liksom. Någon känner förmodligen igen sig mer än väl, andra inte. Det är s.k. livsläxor som man enligt ”de visa” ska ta lärdom av. Men då försvarar jag mig med att skolan – den borde vara slut härvid lag.
Sen begriper jag inte att jag håller på att bli gammal. Medellivslängden på en svensk man var på 50-talet 54 år, läste jag någonstans – för länge sedan. Vet inte läget nu om dan. Överskott på kvinnor vet jag att det är och så har det förmodligen alltid varit. Släkten ska gå vidare. Kommer en dag då vi inte behövs längre men då är vi inte med. Avelsmaskiner ligger fortfarande som fiktion för framtiden. Hujedamej.

Jag håller mig till dåtiden när det gäller att leka med fantasin. Den har iaf passerat som ett faktum och ur sagorna kan mycket hämtas. Sant eller falskt, spelar ingen roll all den stund det lockar till lite engagemang i en annars ganska torftig tillvaro i ensamhet med en liten gosig Bamse.
På skriverifronten har det gått några år och Aslög är vuxen, förlorat ett barn, upplevt svält och är på väg mot nya mål.

Ombord finns Aslög, Hjort och Grimr, en av hans bröder. De har valt att lätta på hushållets antal och de är inte ensamma i det beslutet. Kvar vid stranden står de som ser sina anförvanters likfärd. Havet och världen där utanför brukar ta sin beskärda del av liv och lika tänker de som sitter vid åror och runt relingarna och ser tillbaka och tänker på vad de skiljs ifrån. Nära och kära som de levt ett liv tillsammans med och ändå väljer de detta.

”Vi kan aldrig skaffa fler barn om vi inte har mat så det räcker till”, menar Hjort och ger Aslög en klapp på handen där de sitter i bredd vid årorna. Hon i sin tur tänker att barn vill hon aldrig mer föda, men väl att ge plats och mat åt de som redan finns där hemma. Hon har haft tur som inte kommit i det tillståndet igen. Trots att Hjort och hon varit nära varandra genom tre vintrar har de förblivit barnlösa. Vad hon aldrig någonsin tänker tala om är att hon använt de vita för att behålla närheten, men utan att den har gett resultat. Hon känner sig svekfull men vill inte se ännu ett barns liv gå till spillo för att det inte finns tillräckligt att fö dem. Dels hennes egen förlust men även hur många rösen av barnkroppar som lagts till vila. Kvar i byn som avlägsnar sig mer och mer sitter kvinnor med tomma bröst och försöker få igång det som vore naturligt. Tröstlöst mörka vintrar och somrarna regniga och höljda i ett mörkt töcken som ingen förstår annat än att gudarna har bestämt så.

🙂

8 reaktioner på ”Har ni någonsin…

 1. Jag både sitter, går och står virrandes om vad det var jag tänkte, skulle göra, det där totala mörkret min hjärna ofta bjuder på, blir jag galen på. Som skrivande letar jag välbekanta ord, prisar mitt skapliga ordförråd som kan hitta något liknande ord att slänga in. Blir så förbannad när det är stopp, jag vill det mesta NU som du, inte sen eller imorgon. Men som igår, då mådde jag bättre än vanligt och följer då mina impulser, avancerat värre. 🤔 Både plockade undan, släpade runt robotdammsugaren och sa åt den att göra sitt, bädda sängen, inget fusk kuddar och överkast på plats, plockade, torkade av lite här och där. Så idag säger kroppen ”din idiot, idag blir det inget extra”.
  Massa Kram så klart! 🧡🌼🧡

  Gillad av 2 personer

  1. 😀 Så lika. Men du har ändå dina skov och mitt skov har blivit konstant 😀
   Nä, det är kyla och lite leda som drar ner mig. Jag är ändå frisk, tack och lov.
   Hur du har det emellanåt vet jag och är glad att läsa när du är i form och lycklig. Det är gott att läsa motsatsen också, ska du veta. ❤

   Gilla

  1. Jaha… så du packar upp och jag ner. 😀 Men inte ska du väl flytta?
   Roligt att du gillar historiska berättelser. De flesta frågar inte efter sådant idag. Själv älskar jag det. För mig känns det hemma på något vis. Kunde de då så kan vi idag, liksom. Överlevnad, umbäranden, idoghet och en tro på en framtid som vi läsare vet att den finns. Vad vi förhåller oss till är att försöka greppa det okända framför oss, och som det ser ut idag så är det med en viss ängslan, eller huuuur?

   Gillad av 2 personer

 2. I flyttagen är jag inte utan sorterar arvegods från +2 hushåll: vad som ska vara kvar och vad som ska gå…
  Jag älskar också historien, bakgrunden till alltihopa! Utan förfädernas umbäranden vore vi ju ingenting…

  Gillad av 2 personer

 3. Vad är det som händer i din värld? Jag hänger inte med när jag varit härifrån ett tag.
  Att komma på besök är i alla fall INTE tråkigt 🙂
  Kram på dig, flicka lilla ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s