Idag en ny dag

… i vilans tecken. Utslagen på soffan ser och lyssnar jag på argumenten att fälla statsministern. En historisk händelse som aldrig tidigare hänt. Vad som förvånar mig är en slinga som dyker upp i huvudet på mig: även du min Brutus.

Nu är det som det är med detta, och igår genomfördes ändå resan till käre bror och hans födelsedag. Bara det att Bamse stod inte ut i värmen i bilen så honom blev jag tvungen att placera hos mina anhöriga utefter halva vägen. Min a-c fungerar inte och igår var det hett. Fick istället med mig systerdottern och hon blev en överraskning för bror för hon ville gärna följa med och uppvakta sin morbror. Av det här framgår att vi är tre syskon. Käre bror och jag har alltså en storasyster också. (Gnu så intressant för er, stackars bloggläsare.)

Alla hurrade och sjöng på kalaset och svägerskans tårtor försvann allihop. Plus tårtor med räkor och tårtor med kött, (kanske var det skinka.)

När vi gick i skolan en gång i världen fick vi skriva uppsatser i sådana där gröna böcker. Med sirliga svarta bokstäver stod det Arbetsbok och med ett bi som illustration. (kanske för att eleverna skulle vara flitiga som små bin.) För två år sedan hade jag hittat en sådan ur gamla dokument som han själv missat när han gick igenom lådvis med gammalt material. Kolla om det är något du vill ha, sade han och jag hittade hans arbetsbok från klass 5, som han hade missat. Förra året renskrev hans dotter den för att göra en bok, eftersom brors uppsatser var rikligt illustrerade.

Brors måg fick äran att läsa upp några uppsatser på kalaset och han förundrades hur välskrivet, innehållsrikt och färgglatt det var illustrerat. Han är till vardags lärare och sade att detta skulle aldrig kunna hittas idag av någon 10 åring. Nähä, tänkte väl vi som är gamla, det är ju synd. Lite senare satt samme måg vid vårt bord och han frågade vart jag hade flyttat. Han fick svaret och jag nämnde närmaste stad. VAR ligger den? frågade då denna måg/lärare och han blev upplyst om att han själv hade sin hemort ca 20 mil österut mot kusten. Alla gamlingar runt bordet tappade hakan eftersom geografi ingår i hans åtagande som lärare. Dessutom passerat 40-strecket.
Vad ska man säga? Frågan får bli hängande i luften för gammalt folk begriper ingenting ur nya läroplaner och nya inriktningar.

Luften står still idag. Ett grått halvt genomskinligt lock ligger över himlen. Fågelkvittret är borta. Någon enstaka kvittrar i ensamhet. Vår-frierierna är gjorda och fullbordade, och avkommorna ska matas och läras upp till nya små bevingade varelser. En och annan fjäril gläder mitt öga, för de är sällsynta på de flesta platser, har jag hört. Är väl dåligt fjärils-år och jag skyller på den ihärdiga kylan som pågick länge och väl.

Kaffet är urdrucket – koppen bredvid mig tom. Bamse sover.

🙂

En reaktion på ”Idag en ny dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s