Skrivtorka

Så har strax sommaren gått och nu är det liksom vardag igen. Den långa vardagen som ska – ja vaddåååå? För min del är det som en enda stor väntan. Eller är det längtan? Orden längtan och väntan ligger snubblande nära varandra på något sätt, eller hur? Ändå är det en himmelsvid skillnad. Har inte tänkt så mycket på det förut, men här om dagen läste jag om det. Kom fram till att jag bär båda två tillstånden inom mig. En evig längtan över en förväntan som aldrig kommer att bli tillgodosedd. Realiteter och sunt förnuft gör sinnet både snopet och lite kallt. Iaf mitt. Acceptans inför livets gång s.a.s. Med andra ord är det skit att bli gammal.
Här om dagen var jag in i en blomsterhandel och köpte en bukett för att förära en vän. Samtidigt höll det andra biträdet på att plocka ihop en bukett med djupt röda rosor. Den var så stor och tätt packad för att komma ner i en vas. Karln som stod och väntade såg väldigt representativ ut och jag tog sats och frågade biträdet om hon bundit en så stor bukett tidigare. Samtalet kom igång och karln talade om att det var en årlig uppvaktning till sin fru och nu var det deras 56te bröllopsdag. Med antalet rosor så kanske det går att fatta storleken på buketten. Frugan hans satt väl hemma i väntan på den årliga förväntan att rosorna skulle komma hem som vanligt. Troligtvis längtade hon inte för detta var en årlig procedur.

Torka va de ja. Kan en hjärna torka ihop? Möjligt är det, har jag fått för mig. Torka ihop, i brist på stimulans är det ena och det andra är den fysiska och pågående aktivitet som härjar i min systers. Steg för steg och dag för dag märks förfallet av den hon en gång var. Skärpt och plikttrogen, glad och sprallig. Idag en som är på väg in i den förfärliga dimman – som en hjälplös farkost utan segel på en ocean. Fy faen – jag gråter.
Och ändå – hon är inte ensam. Dottern gör allt vad hon kan för att finnas till hands. Inköpte en särskild telefon med endast två knappar på. En röd och en grön. Den går inte att stänga av så nu ska det tränas in att hon ska trycka på den gröna när det ringer och på den röda när samtalet är slut. Hoppas att det fungerar för numera stänger hon av mobilen utan att hon förstår det.

Mera torka. Rubriken säger allt. Nu ska det på torsdag vara ett zoom-möte i den responsgrupp jag är tilldelad i den kurs som pågår. Jag har för länge sedan tappat intresset och på torsdag ska jag sjunga, så de så. Då glömmer jag ALLT omkring. Gnu så skönt att under en körträning vara frånkopplad prestation på något som skrumpnat ihop till ingenting. Det är som med de vissnande blommorna i min numera stora och jordbundna balkonglåda. Det är bara att längta med förväntan att jag lever nästa sommar och åter få njuta av sommaren.

Ja ja, jag vet. Alla våra fyra årstider har sin plats och sin tjusning. Hade väl inte blivit född på den här breddgraden annars. Och sommar ett helt år och ett helt liv… nääääääää 😉

🙂

5 reaktioner på ”Skrivtorka

 1. Var väl inte så mycket skrivtorka där inte! Själv har jag just kommit hem från tandläkare (bra), och så småningom besök på Rusta för att beställa den kabinväska de enligt hemsidan har på rea – men inte i den butiken. Tror du det fungerade? Inte. Näää. Så korkat – inte kan man handla på hemsidan, och inte kan butiken ens se om de har väskan i lager någonstans, igår fanns den i alla fall – idag ”kom ingenting upp”. Nu får det vara med Rusta för min de.
  Sur kom jag hem, och bytte genast om till morgonrock och baddräkt och gick i sjön. Så j-a kallt och dito skönt. Nu är jag mindre sur. Ungefär som din sång kan jag tänka mig, hjälpsamt när orken inte riktigt räcker till. Varm kram kära vän, är ledsen å era vägnar för din syster, vet hur det kan vara. Måste hon inte snart ha ett annat boende?

  Gillad av 1 person

  1. Det finns något som heter Triangeln dit hon tar sig tre gånger i veckan. Där är hon och träffar trevliga människor, får näringsrik mat samt fika förstås. Det skulle ögonblickligen försvinna om hon byter boendeform. Vad det innebär vet vi – sitta bland andra som inte heller har tillgång till kommunikation som hon så väl behöver. Hon är ännu så länge tal-bar och känner de här människorna väl som ger henne lite av livskvalitet. Så Helena fortsätter att kämpa för sin mamma på alla sätt och vis. Kör henne hit och dit för undersökningar osv. Bl.a ska hon ju opereras bara blodvärdet går upp. Min syster har iaf ett barn som ställer upp. Tänk alla de som står helt ensamma. HU vale i detta stelbenta samhälle. Det påminner om Rusta och deras tafatthet.
   Det där med att bada i sjön – NU. Ligger inte isen snart?
   Puss på´re ❤

   Gillad av 1 person

 2. Verkar som de flesta av oss har drabbats av äldre anhöriga med problem, så tankarna, längtan, väntan, sorgen känns igen, så det gör ont. Tiden slukar våra liv och jag lever med en ständig inre protest, men det skulle väl inte var så här? Orkar inte mycket, hopplöst hopplöst vissa dagar, kroppen vill inte, skit samma vad min skalle vill. Den, skallen alltså har tappat så mycket av sin energi, kunskap och minne att jag ibland snuddar vid tanken, jag ger upp. Men inte sjutton gör jag det, segar upp och kämpar vidare, precis som dig min vän.
  ❤️💛❤️💛❤️💛❤️

  Gillad av 1 person

  1. ”Tiden slukar våra liv och jag lever med en ständig inre protest, men det skulle väl inte var så här?”
   Så sant i den här åldern att bli medveten om detta. Fast jag har inte längre den där inre protesten kvar. Har nog gett upp och tagit till mig att ”mer var det inte”.
   Jag beundrar din vilja framåt och lika med hur du kämpar på med en kropp som vill något som DU inte vill.
   Respekt! ❤

   Gillad av 1 person

 3. Reblogga detta på Gilla och kommenterade:
  Ända som hinner torka här, är just bloggen… Allt annat är så oppkruvad och olikt från dag till dag så jag hinner knappt längta efter mina lediga stunder – men när de väl dyker upp så njuter jag utan tidsur… Trevlig Helg.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s